Английският шампион Манчестър Сити постигна важна победа в похода си към върха на Висшата лига. "Гражданите" победиха високолетящия тим на Тотнъм с 4:1 на своя стадион и се доближиха само на две точки от върха. 

В герой се превърна Серхио Агуеро, който реализира и четирите попадения за тима си. Така той събра 61 в Премиършип от 95 мача и стана най-резултатният играч на тима в английския елит от 1992 г. насам. Кристиан Ериксен пък вкара единственото попадение за "шпорите". Но главното действащо лице в двубоя беше реферът Джонатан Мос. 

Навръх 44-ия си рожден ден арбитърът отсъди четири дузпи - три за домакините и една за лондончани. Агуеро наниза две и пропиля една, а Роберто Солдадо не беше точен за Тотнъм. Това беше едва вторият случай, в който съдия дава четири 11-метрови удара в един мач от Премиършип. 

Мачът започна във вихрено темпо. Още в 4-та минута Ериксен се оказа в прекрасна позиция и можеше да открие резултата, оказал се сам срещу Джо Харт, но не успя да го преодолее и пропусна. Малко след това и Райън Мейсън не беше точен за "шпорите".

Това вихрено начало нямаше как да не доведе до гол и той падна още в 13-та минута. Тогава Франк Лампард намери хубаво в наказателното поле Серхио Агуеро, който с един финт се освободи от защитник на Тотнъм и с прецизен удар прониза Йорис за 1:0. 

Но радостта на домакините не продължи дълго. Още в първата си атака след попадението, лондончани успяха да изравнят. Груба грешка на Фернандо в центъра на терена позволи на Ериксен да се озове сам срещу Харт, датчанинът би силно, английският национал изби в горната греда, но топката влезе в мрежата за 1:1. 

Но лудостта в началните минути продължи. Само пет минути след гола на Тотнъм, "гражданите" получиха първата си дузпа в мача. В 20-та минута Франк Лампаред се свлече в наказателното поле след леко съприкосновение с Ерик Ламела и за рефера това беше достатъчно да даде най-тежкото наказание. 

От бялата точка Серхио Агуеро беше безпогрешен и реализира 59-ия си гол в Премиършип. Така той стана най-резултатният футболист на Сити в историята на Висшата лига. 

Но лудите моменти преди почивката продължиха. Агуеро можеше да реализира хеттрик, но Лорис спаси, а Насер Шадли не успя да изравни за Тотнъм. Всичко изглеждаше решено в 32-та минута, когато домакините получиха втора дузпа. 

Тя беше за грубо нарушение на Юнес Кабул в наказателното поле, но този път Агуеро би в центъра на вратата и Лорис изби с крак. Топката се върна на крака на аржентинеца, но параболичният му удар излезе в аут. 

Само минута по-късно авторът на двете попадения за шампионите се измъкна зад защитата, направи защитник на Тотнъм смешен с финтове и се озова сам срещу френския страж на Тотнъм. Ударът му обаче беше отразен отново. 

В края на частта гостите изпуснаха два страхотни шанса да изравнят, но Райън Мейсън и Кристиан Ериксен не бяха точни, а Джеймс Милнър не успя в самия край да вкара за 3:1 за домакините. 

През втората част продължиха емоционалните моменти пред двете врати, а пропуските се редуваха един след друг. Агуеро на два пъти пропусна, а Хесус Навас също веднъж не беше точен за домакините. 

А драмата с дузпите продължи в 62-та минута. Тогава Роберто Солдадо се свлече след леко дръпване от Мартин Демикелис и реферът Джонатан Мос даде за трети път в мача най-тежкото наказание, макар и сега да останаха съмнения дали има нужда от такова. 

Солдадо обаче стреля слабо от бялата точка и Джо Харт спаси, запазвайки преднината на тима си. Само три минути по-късно отново вратарят улови страхотен изстрел на Дани Роуз от упор срещу него и запази статуквото такова, каквото се беше получило преди почивката. 

Иначе всичко за Тотнъм свърши в 68-та минута. Федерико Фацио задържа безсмислено Агуеро в наказателното поле и реферът не само даде дузпа, но и изгони защитника. Този път аржентинската звезда на Сити беше точен от 11-те метра и направи 3:1, оформяйки и хеттрика си. 

Това попадение смъкна напрежението от плещите на домакините и те започнаха да играят доста по-освободено. Това помогна на Агуеро да се разпише и за четвърти път в 75-та минута. Тогава той получи топката в половината на Тотнъм и с прецизен изстрел от границите на наказателното поле не остави шансове на Лорис за 4:1. 

До края "гражданите" държаха уверено развоя на мача и не позволиха изненади. В края разгромът можеше да стане и по-голям, но в 87-та минута Джеймс Милнър тресна греда. 

В крайна сметка резултатът се запази до края и така Сити вече събра 17 точки, с две по-малко от лидера Челси, на който обаче му предстои мач от кръга. Тотнъм пък остава шести с 11 точки и ще дебне за грешки на останалите съперници, за да се изкачи нагоре.