Барселона постигна важна победа с 2:1 при гостуването си на Манчестър Сити на „Етихад“ в първия осминафинален мач от Шампионската лига. Каталунците имаха надмощие през по-голямата част от мача и дори можеха да си тръгнат с по-убедителен резултат.

Първата по-сериозна опасност в мача бе пред вратата на Манчестър Сити, когато 12-та минута Луис Суарес стреля, но в страни от десния стълб на Джо Харт.

Барселона поведе в 16-та минута, когато Лионел Меси центрира в наказателното поле на Манчестър Сити, където топката се удари в гърба на Венсан Компани, който сбърка фатално и кълбото попадна в Луис Суарес, който от малък ъгъл, отблизо разстреля Джо Харт.

След центриране в наказателното поле на Барселона в 20-та минута Един Джеко стреля с глава, но в страни от десния стълб на вратата на Марк-Андре тер Стеген.

Луис Суарес излезе на чудесна възможност в 25-та минута и стреля, но Джо Харт спаси.

Барселона бързо успя да удвои своята преднина. В 30-та минута Лионел Меси подаде към Жорди Алба, който центрира по земя в наказателното поле на домакините, където Луис Суарес бе изпуснат от Венсан Компани и успя да засече топката, и да я изпрати в долния ляв ъгъл на вратата на Джо Харт.

Барселона можеше да отбележи трети гол в 32-та минута, когато Луис Суарес пусна супер пас към Неймар, който изскочи сам срещу Джо Харт. Вратарят на Манчестър Сити скъси дистанцията от бразилеца, който все пак го прехвърли, но Венсан Компани успя да избие топката малко пред гол линията. Четири минути по-късно Неймар пусна много добър пас към Лионел Меси, който обаче не успя да стреля, защото Джо Харт съкрати много бързо дистанцията и успя да улови топката.

Дани Алвеш направи отличен пробив в 44-та минута. Той нахлу отдясно в наказателното поле на Манчестър Сити, след което технично се опита да прехвърли Джо Харт, но топката срещна напречната греда.

Манчестър Сити организира добра атака в 45-та минута. Самир Насри стреля от границата на наказателното поле на Барселона, но Марк-Андре тер Стеген спаси.

В началото на второто полувреме играчите на Манчестър Сити имаха надмощие. В 48-та минута Давид Силва сложи топката на главата на Един Джеко, който стреля, но неточно в аут. Минута по-късно Давид Силва комбинира със Самир Насри, който стреля, но Хавиер Масчерано направи решаващ шпагат и изби топката. След центриране от корнер в наказателното поле на Барселона Венсан Компани продължи с глава към Един Джеко, който бе оставен непокрит сам срещу Тер Стеген и стреля с глава, но право в ръцете на германския вратар. В 54-та минута Серхио Агуеро направи добър рейд, след което стреля, но в страни от левия стълб на вратата на Барселона.

Играчите на Барселона комбинира добре в 55-та минута, когато Лионел Меси подаде към Иван Ракитич, който стреля в движение, но топката рикошира в играч на Манчестър и излезе в корнер. В 64-та минута Иван Ракитич навърза двама играчи, след което стреля, но ударът му бе блокиран.

В 66-та минута Серхио Агуеро размина много добре Хавиер Масчерано, но Жерар Пике го покри и с шпагат изби топката в корнер.

Манчестър Сити вкара почетно попадение в мача в 69-та минута, когато Давид Силва с пета чукна към Серхио Агуеро, който излезе сам срещу Тер Стеген и вкара за 1:2.

Манчестър Сити завърши мача с човек по-малко, след като Гаел Клиши бе изгонен в 74-та минута, когато получи втори жълт картон от съдията Феликс Брих за удар в коляното срещу Даниел Алвеш.

Жорди Алба нахлу в наказателното поле на Манчестър Сити в 76-та минута, но Пабло Сабалета направи решаващ шпагат и успя да избие топката.

Лионел Меси получи добър пас в наказателното поле на Манчестър Сити, след което стреля, но Джо Харт направи решаващо спасяване.

В добавеното време на мача Пабло Сабалета фаулира Лионел Меси в наказателното поле на Манчестър Сити и съдията Феликс Брих свири дузпа за Барселона. Аржентинецът стреля в левия ъгъл на вратата на Джо Харт, но английският страж се намеси чудесно и спаси. След това Меси стреля с глава, но в страни от десния стълб на вратата на „гражданите“.

Реваншът на „Камп Ноу“ е на 18-и март.