По традиция, в празничните дни започваме обзор по месеци на спортната година. Логично, стартираме с месец януари:

2014 година започна с много скандали. През януари те валяха като сняг – един след друг. Имаше скандали в българския футбол, което вече се превърна в традиция.  Гребането и художествената гимнастика също не бяха подминати от кавги. Много шум имаше и на трансферния пазар, което е обичайно за януари.   

Един от най-големите скандали се разрази именно през първия месец от годината, но получи своето развитие и през декември. Локомотив Пловдив се наслаждаваше на слънчевите лъчи в Испания, но се заформираха сериозни съмнения около контролите, в които пловдивчани взеха участие. "Смърфовете" отлетяха на юг още в първите дни на януари, което изненада много хора. Любимец изпадна, фалира, но преди това също направи едно екзотично турне до Марбея и се забърка в съмнения за черно тото. Някои от бившите играчи на отбора минаха през следствието, за да дадат показания. Контролите на Локомотив Пд и Любимец в испанския курорт Марбея са основната причина за започналата специализирана полицейска операция срещу уговорените мачове във футбола ни. Двубоите се играха през януари. Несъщестуващият вече Любимец записа две много тежки загуби в Испания - 0:7 от ЧФР Клуж и 0:8 от Динамо (Киев). Черно-белите изиграха множество контроли, а най-много съмнения предизвика загубата с 0:4 от шведския Гьотеборг. В деня след мача дори шведското издание "Спортбладет" публикува голям материал, посветен на тази среща, а футболисти на шведския тим заявиха, че поведението на някои играчи на Локо на терена било странно. Скандинавците се позовават на информация от букмейкъри, които са спрели да приемат залози в 34-ата минута. В специално съобщение до "Спортбладет" те обосновават това си действие със съмнително увеличени залози за определен краен резултат от двубоя. Всичко това се случва при резултат 2:0. Интересен факт е, че мачът не завърши, а бе прекратен в 84-ата минута заради разправия между резервните скамейки на двата тима.

Друг пловдивски отбор Ботев Пловдив бе изключително активен по време на зимния трансферен прозорец. „Канарчетата” направиха няколко удара с привличането на Юнес Хамза, Феребори Доре, Александру Куртеан и Бенга. В същото време Ботев продаде големия си талант Тодор Неделев в Майнц 05. Ботев стана шампион на януарския трансферен прозорец, а в крайна сметка успя да се класира и за Лига Европа. Трансферите се оказаха находка за Станимир Стоилов, но случилото се през следващите месеци бе много по-решаващо за съдбата на Ботев.

Януари се оказа съдбовен месец и за Левски. „Сините” се разделиха с голямата си звезда Гари Родригес и с най-големия си талант Антонио Вутов. Само на 17 години, роденият в Мездра футболист потегли в посока Удинезе. Трансферът се случи от втория опит. Факт е, че мислите на Антонио бяха насочени в посока Серия А. През лятото на 2013 година „сините“ успяха да го спрат, но сега нямаше начин. От една страна бяха парите, а от друга, Левски нямаше моралното право да спира таланта за втори път. При Гари Родригес ситуацията бе по-различна. Около него имаше голяма драма, защото се заговори за негов трансфер в Лудогорец. Това предизвика взривоопасна ситуация в „синия” клуб. Все пак Гари продължи кариерата си в отбора от Примера дивисион Елче, а Левски закърпи финансовото си положения с тези два трансфера.

Всеки януари избухват няколко много сериозни трансферни бомби. Преди 11 месеца Димитър Бербатов осъществи трансфер в Монако. Българинът напусна Фулъм, а самолетът, на който се бе качил промени крайната си точка и кацна в Княжеството. Монегаските бяха бързи с предложението и преговорите. Преминаването в Монако бе отличен ход от страна на българина. Бербатов и монегаските бяха до последно в борбата за титлата с Пари Сен Жермен. Българинът е един от лидерите на отбора и това се признава от всички. Когато той е на терена, Монако е друг отбор. Димитър Бербатов отново е в центъра на вниманието, при това в отбор с амбиции. Освен това, Бербатов се завърна на арената в Шампионската лига, а това са мачове от друго ниво. Монако не само, че премина груповата фаза, но и завърши първи. Сега пред Бербатов отново се задава дестинация Англия и по-точно Лондон. Мачовете с Арсенал от осминафиналите ще бъдат истинско предизвикателство за монегаските, а още повече за 33-годишния футболист.

източник: БГНЕС

Друг много голям трансфер бе преминаването на Хуан Мата от Челси в Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи” не бяха сред конкурентите на Челси по това време от сезона и Жозе Моуриньо прецени, че може да продаде испанския халф. Специалния по принцип не бе фен на бившия играч на Валенсия и с голяма доза радост се раздели с него. Челси отбеляза добра печалба, което помогна на отбора да има добри показатели относно финансовия феърплей. Моуриньо повлия негативно на Мата, а испанският футболист все още не може да достигне силните си периоди от престоя си в Челси.

източник: БГНЕС

Футболът загуби една от най-големите си легенди на 5-и януари. Легендата на португалския и световен футбол Еузебио почина в Лисабон на 71-годишна възраст от сърдечно-белодробна недостатъчност. Роден в Мозамбик, Еузебио да Силва Ферейра бе смятан за един от най-великите играчи в историята на футбола. Той изведе Португалия до бронзовите медали на Световното първенство в Лондон през 1966, когато стана и голмайстор на първенството с 9 гола. Известният с прозвищата "Черната перла", "Черната пантера" и "Краля" футболист вкара 317 гола в 301 мача с екипа на Бенфика, с който печели 29 трофея между 1960 и 1975 г.. Сред тях са две Купи на европейските шампиони през 1961 и 1962 г. и 11 шампионски титли на Португалия. Носител на "Златната топка" за 1965 г. и двукратен носител на "Златната обувка" за голмайстор на Европа през 1962 г. и 1966 г. В кариерата си има общо 733 гола в 745 мача.

източник: БГНЕС

Един от големите голмайстори Радамел Фалкао получи много тежка контузия през януари и това му попречи да участва на Световното първенство в Бразилия.

В Барселона през януари избухна скандала около трансферната сума по сделката между каталунците и Сантос за Неймар. Това коства главата на президента на Сандро Росей, който се оттегли от поста, на който застана неговото вице Хосеп Мария Бартомеу. Сумите, които Барселона е заплатила като клуб, за да осъществи трансфера на Неймар, скочиха до 86.2 милиона евро. Въпреки че новият президент на клуба Хосеп Мария Бартомеу продължава да твърди, че става дума  за 57.1 милиона евро, това всъщност е само същинската сума по трансфера, и от нея 40 милиона евро са отишли при родителите на бразилската звезда. Бартомеу отказва да включи обаче в сметката още много средства, които Барселона е похарчила, за да стане Неймар футболист на каталунците. Става дума за 10 милиона бонус при подписване, 2.7 милиона за комисионни, 4 милиона за маркетинговите му права, 2.5 милиона за фондацията на Неймар, и 9.9 милиона за различни спомоществувателни програми със Сантош. Като се тегли чертата - 86.2 милиона евро. Барселона разкри, че Неймар ще получи и 44 милиона евро като заплата за петте години от договора си, без споменатите по горе пари, взети директно при подписването. Той има и премия от 2 милиона евро, за място в тройката за Златната топка. Все още няма нищо официално като потвърждение на тезата, че трансферът на Неймар е на стойност 86.2 милиона евро. Този скандал допълнително внесе напрежение в Барселона, а Росей се оттегли заради заплахите, които имаше към него и семейството му. Официално трансферът на Неймар продължава да се смята на стойност от 57.1 милиона евро.   

Кристиано Роналдо спечели Златната топка и то напълно заслужено. Португалецът грабна отличието, защото беше най-добър и постоянен през цялата година. Роналдо спечели Златната топка за първи път през 2008 година, след което му се наложи да чака, докато Лео Меси отнасяше наградата между 2009 и 2012 г. В последните години стана ясно едно, че Роналдо не може без Меси, както и аржентинецът не може без португалеца. Двамата са като куче и котка. Постоянно се надпреварват и подобряват рекорди.  

източник: Gulliver/GettyImages

Цветана Пиронкова осъществи мечтата си на 10 януари 2014 година в Сидни. Тя спечели първа титла в турнир на WTA. Първата тенис ракета на България започна много силно годината. Като цяло тя се представи много добре и не случайно възвърна загубените си позиции през 2013 година. Успехът на Пиронкова в Сидни беляза началото на една много силна година за България в тениса.

източник: Gulliver/Getty Images

            Така започна 2014 година, а как продължи...