…Загуба от Саутхямптън на „Олд Трафорд” – „Ван Гаал аут”! Победа с 3:0 срещу Стоук Сити – нови надежди. Загуби от Съндърланд и Мидтиланд – „Ван Гаал аут”! 11 вкарани гола в следващите 3 мача и отново Ван Гаал остава. Поражение от Уест Бромич и отпадане от Ливърпул в Лига Европа – „Ван Гаал аут”! Победа на „Етихад” в градското дерби със Сити и Юнайтед вече са само на точка от четвъртото място… 

В може би най-необикновения сезон в ерата на английската Висша лига вече е кристално ясно, че просто всичко е възможно.  Манчестър Юнайтед, който само допреди няколко дни беше мъртъв и погребан в битката за Топ 4, сега е сред фаворитите за зона „Шампионска лига”. Успехът в дербито на града срещу Сити възроди надеждите на феновете на „червените дяволи”, че през следващия сезон отново ще се наслаждават на футбол от „Лигата на богатите”, но трите точки дадоха още време назаем за Луис ван Гаал. Лично аз продължавам да мисля, че каквото и да се случи оттук до края на кампанията, холандецът ще си тръгне от „Олд Трафорд” през лятото, но в тази луда футболна година наистина вече няма нещо, което да ме шокира – може би единствено, ако Нюкасъл оцелее, но това е съвсем друга тема. 

Да отправим обаче поглед към изглеждащата, поне понастоящем, като последна квота за Шампионската лига, а именно четвъртото място.  Три отбора (Манчестър Сити, Уест Хям и Манчестър Юнайтед), събрани в една единствена точица. Без да подценявам класата на Ливърпул, Саутхямптън и Стоук Сити, които също имат реален шанс за атака на Топ 4, вярвам, че именно първите три споменати от мен отбора ще решат битката за четвъртата позиция.  

Кой обаче е с най-големи шансове? Ако питате мен, ще дам предпочитанията си именно за „червените дяволи”, макар и да ми е доста трудно да обясня защо. Но ще опитам: 

Манчестър Сити…  

Спомняте ли си първите 5 кръга от сезона? 5 победни победи за „гражданите” без нито един допуснат гол. Превъртаме бързо напред към началото на февруари, когато стана ясно, че Пелегрини си тръгва в края на сезона, а през лятото ще дойде Пеп Гуардиола. Това бе мигът, който срина Сити и въпреки победата в Съндърланд, дошла след огромна доза късмет, последваха само още 4 точки от 18 възможни в следващите 6 шампионатни спора на „небесносините”. Вече въпросът не е дали Сити могат да спечелят титлата, а дали могат да задържат мястото си в Топ 4. Играта им е ужасяваща, а след загубата в дербито на Манчестър психологически инициативата вече е в ръцете на местния съперник. 

Уест Хям… 

Блестящ обрат в Евертън и три точки от на практика загубен двубой, последван от равенство на „Стамфорд Бридж” срещу Челси  - Уест Хям просто не знае кога да се предаде! И ако има нещо, което може да проправи пътя на „чуковете” към Топ 4, то е тъкмо тази непримиримост, олицетворена от самия Славен Билич. Димитри Пайе пък е моят избор за футболист №1 за сезона във Висшата лига, най-вече заради влиянието, което има върху цялостното представяне на столичани. Без него те не знаят как да спечелят, но с французина в състава си, всяват страх и паника, където и да отидат. Какво може да им попречи за Топ 4 ли? ФА Къп! Просто защото от всяко изказване и на футболисти, и на треньор цел №1 изглежда ясна – трофеят от най-стария (и най-престижен поне за мен) турнир в света. Самият Билич вече показа с радостта и думите си след отстраняването на Ливърпул, че именно тази надпревара е приоритет за Уест Хям, а Михаил Антонио добави, че имената на героите остават след спечелени трофеи, а не след четвърти места. Така че Уест Хям ще губи точки в първенството, поне докато надеждата във ФА Къп е жива. Но пък след лондонските дербита срещу Кристъл Палас и Арсенал и визитата на Лестър, си мисля, че ще знаем много повече за шансовете на „чуковете” за Топ 4. 

Манчестър Юнайтед… 

Да се върнем към „червените дяволи”. Да, ще кажете, че и те ще трябва да делят силите си в две състезания, поне до края на преиграването срещу Уест Хям в Лондон, но тук прагматизмът е на съвсем друго ниво. Витрината е препълнена с трофеи от последните 20 години, а след похарчените пари, особено през последните две години, класирането в Шампионската лига е витално. И няма да бъда изненадан, ако Юнайтед буквално жертват ФА Къп, за да насочат изцяло усилията си към първенството. Сити греши постоянно, Ливърпул е назад – възможността е прекрасна. Увереността отново се върна след триумфа над местния съперник, а единственото, което липсва, е постоянство. Няма по-подходящ момент обаче „червените дяволи” най-сетне да стабилизират постоянно клатещата се лодка. И отново към началото: 

Загуба от Саутхямптън на „Олд Трафорд” – „Ван Гаал аут”! Победа с 3:0 срещу Стоук Сити – нови надежди. Загуби от Съндърланд и Мидтиланд – „Ван Гаал аут”! 11 вкарани гола в следващите 3 мача и отново Ван Гаал остава. Поражение от Уест Бромич и отпадане от Ливърпул в Лига Европа – „Ван Гаал аут”! Победа на „Етихад” в градското дерби със Сити и Юнайтед вече са само на точка от четвъртото място… 

Голямата разлика сега е програмата – оттук до края на сезона Юнайтед се срещат само с три отбора от първата половина на класирането (Тотнъм, Лестър и Уест Хям) и ще играят на „Олд Трафорд” в 4 от следващите им 5 мача във Висшата лига. Така че ако сега Ван Гаал не успее, при всички грешки от Сити, които буквално павират пътя на Юнайтед към Топ 4, то холандецът спокойно ще влезе в историята – по грешните причини обаче, като един от най-разочаровалите мениджъри на Манчестър Юнайтед изобщо…


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS