Сити ли са в $ity? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Ако говорим за пари, играчите на Манчестър Сити няма как да са недоволни. Средната годишна заплата на футболистите в тима е около 5 милиона паунда, на седмица - средно по 100 000 в британската валута. Само за сравнение – средната седмична заплата в Реал и Барса е с по 10 000 паунда по-малко.

Това лято клубът от синята част на Манчестър привлече играчи на обща стойност около 100 милиона паунда. Е, да кажи речи – колкото плати Реал само за Гарет Бейл, но пак не е малко. Така че откакто Шейх Мансур купи клуба преди 5 години, Манчестър Сити е водещ в материята в света.

В Англия отборът до немалка степен постигна целите си. Бяха спечелени титла плюс купа по-миналия сезон, а тихите съседи от града вече редовно подшмъркват в преките двубои. След което следва бурна радост в шумната половина на Манчестър. Все още отборът не е наложил трайна доминация в първенството, но все пак е между шамарите, които обичайно си раздават Юнайтед, Челси, Арсенал, Ливърпул.

Но в Европа...Едва ли Шейх Мансур е очаквал, че за пет години начело все още няма да се е зарадвал на сериозно постижение там. Пет години не е малко време за изграждането на голям отбор, притежаващ толкова много пари. Даже „близнакът“ от Париж сякаш дърпа по-бързо на европейската сцена от манчестърското си братче. Миналата година Сити остана последен в предварителната група, която – вярно, беше доста силна, с Реал, Борусия Дортмунд и Аякс в нея. А тази – сигурно ще излезе от групата заедно с Байерн, защото останалите съперници са ЦСКА Москва и Виктория Пилзен. Макар че не е съвсем очевидно.

По-лошото е показаното от Сити в снощния сблъсък с Байерн. Наистина сблъсък, при това челен с товарния влак от Бавария. Но чак пък толкова зле, чак пък толкова жалки да изглеждат англичаните...

С изключение на последните 10 минути, светлосините изглеждаха като някой втородивизионен отбор, мачкан безжалостно от немския валяк.

Шейхът няма как да бъде доволен. Неговите футболисти са толкова $ity, благодарение на петродоларите му, а той, човекът, си остава гладен за евроуспехи. Дълго ли още ще трябва да чака, и кога ще се разочарова? Тогава асансьорът бързо би върнал манчестърци там, откъдето дойдоха. Другаде петродоларите също могат да правят звездни клубове. И по-успешни...