Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола за пореден път коментира подкрепата си към каталунските политици, които са в затвора. Той продължава да носи жълта лента и по този начин е съпричастен с тях, въпреки че бе глобен от ФА.

„Това, което ме разочарова е, че една година по-късно хората са все още в затвора. Освен това са обвинени в нещо, което не са направили. Те са в затвор, където можех да попадна и аз. Това е несправедливо. Те не са в затвора, защото са политици, а защото са изразили своето мнение. Затова аз ги подкрепям“, сподели Гуардиола.

„Федерацията ме санкционира за жълтата лента, която нося на фланелката си, но аз няма да се откажа да я нося“, добави Пеп. 

Гуардиола посети затвор в близост до Барселона. Той се възползва от почивката за национални отбор и се прибра в родината си, а при първа възможностси уреди среща с Жорди Кюксард - един от лидерите на Народното събрание на Каталуния (ANC) - организация, която подкрепя отделянето на областта от Испания в самостоятелна държава.

"Благодаря за отдадеността ти на каузата. Показваш ни, че за работата в екип няма граници", е съобщението на политическия лидер.

Кюксард очаква своята присъда заради протестите и бунтовете в Барселона през октомври 2017 г. Тогава, след непризнат от испанското правителство референдум, по-голямата част от жителите на областта се обявиха за отделяне в самостоятелна държава. Наказанието му може да достигне 17 години.

Гуардиола нееднократно е заявявал своята си подкрепа за каузата. След протестите той излезе на мач на Манчестър Сити с жълта лента, за да покаже съпричастност. Тогава мениджърът бе глобен с 20 000 паунда.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@republicacatalana 💛 #pepguardiola #guardiola #catalunya #catalonia #catalunyaisnotspain #justice #fcb #mcfc #football

A post shared by Pep Guardiola (@mrpepguardiola) on