Днес представители на 20-те клуба от английската Висша лига ще се съберат на една от традиционните срещи и, както винаги, ще имат немалък списък с теми за обсъждане.

По традиция тимовете от Премиършип използват паузите за национални отбори за срещи от подобен характер. Този път събирането им ще премине под знака на три големи теми – прощалния подарък за напускащия шеф на Висшата лига Ричард Скъдамор, ефектите от Брекзит върху първенството и системата за видеоарбитраж (ВАР)

„Златното ръкостискане” за Скъдамор

Ричард Скъдамор

източник: Gulliver/Getty Images

Босът, който получава годишна заплата от 2,5 милиона паунда, ще се оттегли от поста на изпълнителен директор през следващия мач. След 19 години начело той ще бъде заменен от Сузана Динидж.

Тук обаче има доста поводи за конфликти срещу идеята, която организацията опита да лансира сред клубовете – всеки от тях да дари на Скъдамор 250 хиляди паунда като прощален подарък (т.е. общият размер на плащането би бил 5 милиона паунда). Идеята дойде от президента на Челси Брус Бък, но тя бе посрещната с жестоки критики от редица фенове. Най-гласовити са тези на Ливърпул, Евертън и Бърнли, а - случайно или не - всеки от трите клуба отказва да коментира официално дали ще се включи в инициативата.

Последствията от Брекзит

Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед 3:1

източник: Gulliver/Getty Images

Оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз със сигурност ще се отрази сериозно върху съдбините на клубовете от Висшата лига. Наскоро в „Таймс” се появи прогнозен материал, в който се говореше, че може да се стигне до въвеждането на нов лимит на чужденците в отборите – максимум 12 души.

В момента тимовете имат право да включват до 17 чуждестранни футболисти в съставите си. В условията на Брекзит ФА ще настоява за увеличаване на броя на „изградените местни таланти” в английския елит. Това обаче не е идеално решение, защото подобна инициатива със сигурност ще се отрази върху качеството на първенството, което успя да продаде телевизионните си права срещу сумата от 5 милиарда паунда преди 3 години. Висшата лига винаги се е гордяла с това  че успява да привлича най-добрите футболисти на планетата, а ако загуби това реноме, то бъдещите постъпления от ТВ права сериозно ще намалеят.

ВАР

ВАР

източник: Gulliver/Getty Images

Макар че окончателно решение по тази тема не се очаква до края на настоящия сезон, темата за въвеждането на системата отново ще бъде дебатирана. В Англия разчитаха, че Световното първенство в Русия, където технологията дебютира официално на форум от такава величина, ще им помогне за най-реалистичната оценка на ситуацията. Изводите от употребата на ВАР по руските терени обаче съвсем не бяха еднозначни.

Видео асистент-реферът има потенциала да намали драстично броя на грешните решения в даден мач, но основният недостатък е времето, което се губи в хода на срещата, докато спорните ситуации се преразглеждат.

За да се стигне до въвеждането на ВАР във Висшата лига, е нужно съгласието на поне 14 от 20-те клуба. Към момента обаче позицията на мнозинството от тях по въпроса остава неясна.