Първите 8 кръга на сезон 2019/2020 във Висшата лига вече са в историята, а развитията в тях все повече и повече ни карат да проклинаме паузата за националните отбори, която прекъсва английското зрелище като досаден рекламен блок. Ливърпул крачи безпогрешно дотук с 24 от 24 възможни точки, докато актуалният шампион Манчестър Сити допусна някои шокиращи грешни стъпки. Битката за топ 4 продължава да бъде не по-малко свирепа, като обичайни заподозрени в нея като Тотнъм и Манчестър Юнайтед дотук изглеждат леко извън пътя.

Някои тенденции в представянето на отборите вече са видни и вестник „Гардиън” се постара да направи извадка от най-интересните статистически показатели, които се наблюдават още преди сезонът да е преминал през първата си третина.

На Манчестър Юнайтед му липсва живец – Оле Гунар Солскяер дотук обича да натъртва, че неговите футболисти показват дух в най-добрите традиции на „червените дяволи”. Цифрите обаче сочат друго. Когато един отбор изпитва недостиг на идеи и качество в атака, най-добре е да се върне към основите на играта в отбрана и да опита да изгради наново стила си. Юнайтед обаче просто не полага достатъчно усилия да си върне владението на топката. Тимът има най-нисък сбор от успешни единоборства и пресечени топки (125 единоборства и 66 пресичания) в сравнение с всички други в дивизията. Отборът на Солскяер е спечелил топката само 27 пъти в последната третина от терена (Сити има 49, а Ливърпул - 57).

Астън Вила е майстор по накъсването – момчетата на Дийн Смит определено са готови да се борят до последно. Тимът на Дийн Смит не само е най-фаулираният тим в лигата (средно по 14 нарушения на мач), но също така е отборът с най-много извършени нарушения (по 12,5). Така че разчитайте мачовете на бирмингаци да имат сериозно добавено време.

Пазете се от Уулвс до самия край  феновете на вълците определено имат повод за прилив на ентусиазъм при вида на табелката с продължението. Само Манчестър Сити има отбелязани повече попадения в заключителните 15 минути от мачовете  6 срещу 5 за хората на Нуно Еспирито Санто. Голът на Адама Траоре в 4-ата минута от продължението, подсигурил успеха с 2:0 над Сити пък беше третият такъв за Уулвс отвъд редовните 90 минути. Ако пък се вземат под внимание и мачовете на тима в Лига Европа, то отборът е вкарал в заключителните 15 минути на цели 8 различни противника този сезон.

източник: Gulliver/Getty Images

Пазете се от Уулвс до самия край – феновете на „вълците” определено имат повод за прилив на ентусиазъм при вида на табелката с продължението. Само Манчестър Сити има отбелязани повече попадения в заключителните 15 минути от мачовете – 6 срещу 5 за хората на Нуно Еспирито Санто. Голът на Адама Траоре в 4-ата минута от продължението, подсигурил успеха с 2:0 над Сити пък беше третият такъв за Уулвс отвъд редовните 90 минути. Ако пък се вземат под внимание и мачовете на тима в Лига Европа, то отборът е вкарал в заключителните 15 минути на цели 8 различни противника този сезон.

Лестър знае как да печели топката – тимът на Брендън Роджърс може би би искал комплимент за стремежа да владее топката повече от съперника си в мачовете, ала това не би било възможно, ако „лисиците” не я печелеха толкова често. Средно на мач те правят по 22,1 успешни единоборства, а двама техни футболисти – Рикардо Перейра и Уилфрид Ндиди – са лидери в индивидуален план с по 35. За да станат нещата още по-впечатляващи, Лестър беше получил само 5 жълти картона преди двубоя срещу Ливърпул на „Анфийлд” (в който обаче беше санкциониран 4 пъти).

Идеите на Евертън са привършване – Марко Силва така и не успява да извади наяве най-доброто от своите момчета дотук. „Карамелите” са отбелязали само 6 гола в първенството, от които само един е паднал през второто полувреме. Фактът, че само 2 от тези попадения са вкарани след удар с крак (най-лош показател в лигата), определено предполага липса на креативност.

„Остриетата” имат нужда от заточване – Шефилд Юнайтед се намира на 13-о място в класирането след 8 мача, като има 7 отбелязани и 7 допуснати гола. Момчетата на Крис Уайлдър са достатъчно борбени, но мениджърът би могъл да има забележка към начина, по който те стартират мачовете си – Шефилд има само един гол (автоголът на Йери Мина от Евертън), паднал през първо полувреме.

Нюкасъл вижда и доброто, и лошото на Брус-бол  репутацията на Стив Брус като треньор го предшества, където и да го е отвявал вятъра. Бившият играч на Юнайтед е известен с уменията си да организира добре своите отбори, доказателство за което бяха победите с по 1:0 над Тотнъм и Манчестър Юнайтед. В същото време феновете на свраките на драго сърце биха му видели гърба. Нюкасъл има почти 5 процента по-малко владение на топката (37,5%) в сравнение с който и да е друг тим в първенството, те са отправили и най-малко изстрели (76, наравно с Уулвс) и са отбелязали само 5 попадения (единствен Уотфорд е с по-лош показател).

източник: Gulliver/Getty Images

Нюкасъл вижда и доброто, и лошото на „Брус-бол” – репутацията на Стив Брус като треньор го предшества, където и да го е отвявал вятъра. Бившият играч на Юнайтед е известен с уменията си да организира добре своите отбори, доказателство за което бяха победите с по 1:0 над Тотнъм и Манчестър Юнайтед. В същото време феновете на „свраките” на драго сърце биха му видели гърба. Нюкасъл има почти 5 процента по-малко владение на топката (37,5%) в сравнение с който и да е друг тим в първенството, те са отправили и най-малко изстрели (76, наравно с Уулвс) и са отбелязали само 5 попадения (единствен Уотфорд е с по-лош показател).

Арсенал все така не може да се брани – Последният кръг донесе „суха” мрежа за Бернд Лено, ала това беше по-скоро изключение. Преди 1:0 над Борнемут Арсенал беше тимът с най-много допуснати изстрели към своята врата. Към момента тимът заема третото място (средно по 17 шута на мач), като с по-слаби показатели са само новаците Норич Сити и Астън Вила. Лено пък е направил повече спасявания (34) от всички други вратари.

Свършен ли е Уотфорд? – Ако „стършелите” не намерят голаджия скоро, то ситуацията ще стане отчаяна. В 8 мача тимът е отбелязал крайно недостатъчните 4 гола. Донякъде логично няма играч, който да е отбелязвал повече от веднъж. Ако има някаква надежда за последния в класирането, тя се крие в създаването на голови ситуации. Само Манчестър Сити, Челси и Ливърпул (по 14,1 изстрела средно мач) стрелят по-често към вратата от Уотфорд. В тази връзка откриването на човек, който може да завършва атаките, изглежда от витално значение.

На Тотнъм му липсват двама от продадените през лятото – „Шпорите” изглеждат бледо подобие на себе си. Наред с видимото отстъпление при пресата, раздялата с Киърън Трипиър – и в по-малка степен Фернандо Йоренте – отне едно доста сериозно оръжие за лондончани. През миналия сезон Тотнъм отбеляза 14 гола с глава (само Ливърпул имаше повече), докато сега без нужните изпълнители, които да отправят центрирания от фланговете, тимът е последен при опитаните изстрели с глава (8 (!) в 8 мача). Манчестър Сити, един от най-ниските тимове във Висшата лига, води с цели 30 отправени изстрела с глава.