Измина първият кръг на най-силното първенство в света – Висшата лига на Англия. Големите фаворитите за трофея – Манчестър Сити, Ливърпул, Челси и Манчестър Юнайтед, започнаха безгрешно похода си към короната.

Също така уводният кръг на шампионата предостави шансове на някои отбори да представят на голямата сцена своите чисто нови летни покупки. Ето какво предложиха някои от новите имена и кои измежду тях изпъкнаха с играта си.

Ричарлисон

Техничният флангови футболист започна със стил престоя си в Евертън, вкарвайки на два пъти при драматичното равенство 2:2 срещу Уулвърхемптън. Вторият гол на „Молиню“ бе наистина световна класа. Ричарлисон пое на границата на наказателното поле с левия крак, задържа за момент и с прецизен удар в десния крак в далечния ъгъл разстреля Руи Патрисио за 2:1. 

„Не трябва да го натоварваме с излишни очаквания. Все пак говорим за играч на 21 години“, каза мениджърът на Евертън Марко Силва след двубоя с „вълците“. Той и Ричарлисон се познават добре от престоя им в Уотфорд през миналия сезон, така че не бе изненада, че наставникът пожела бързоногия кариока на „Гуудисън“.   

Ричарлисон дойде в Англия преди година, когато парафира с Уотфорд. Той със сигурност има светло бъдеще пред себе си, а дебютният му мач за „карамелите“ изнесе на преден план неговия страхотен усет в наказателното поле. Бразилецът притежава хубав шут по диагонал, има прекрасна скорост и може да дриблира светкавично и на високо темпо с топка в крака.

Ричарлисон

източник: Gulliver/GettyImages

Наби Кейта

Една от перлите на Юрген Клоп в Ливърпул през този сезон. Кейта бе спазарен преди година за около 50 млн. паунда, но едва сега пристигна на „Анфийлд“ от РБ Лайпциг. Талантът на Кейта да твори в противниковата врата заблестя още с първото обличане на фланелката на „червените“. Гвинеецът бе в основата на първия гол на „мърсисайдци“ при успеха с 4:0 над Уест Хем, след като се включи страхотно между линиите на съперника и с пъргавата си крачка стигна почти до наказателното поле. „Осмицата“ видя включилия се Мане и му подаде без замисляне, след което последва и асистенцията за Салах.

Умението на Кейта да се вклинява в празните пространства на съперника – в случая между защитата и полузащитата, му позволяват да разгърне неограничения си потенциал в предни позиции и да създава голови положения. Той има визията да намира пролуките и да носи сериозни щети на противника.

Началото за Кейта в Англия е повече от обещаващо. Той има уникалния усет да се намества в зоната, в която би отишла топката и да пресича пасове. Именно подобен тип играч трябваше на Клоп през миналата година. Неуловим „транспортер“ с топка в крака, който се изстрелва от дълбочина и, докато се усетиш, вече е подал последния пас в каналите между бековете и централните бранители. Изключителна скорост, която носи огромни позитиви за Ливърпул в средата на терена.

Наби Кейта

източник: Gulliver/GettyImages

Джеймс Мадисън

Неговият отбор не спечели, но той маркира дебюта си във Висшата лига със силна игра. Лестър стартира кампанията с поражение от Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“ – 1:2, но имаше едно име в тима на „лисиците“, което си заслужава вниманието. 21-годишният атакуващ халф на шампиона от 2016 година Джеймс Мадисън пристигна от втородивизионния Норич през лятото за почти 25 млн. паунда. Визитката му включва и 15 гола в националния отбор на Англия до 21 години.

Мадисън бе близо до това да започне приключението си в Лигата с гол. В 29-та минута той бе оставен сам в наказателното поле на „червените“ и стреля със силния си десен крак, но Де Хеа плонжира и извади летящата във вратата му топка. Пред играча има светли дни, а Лестър направи една от силните трансферни сделки с неговото привличане.

Джеймс Мадисън

източник: Gulliver/GettyImages

Рубен Невес

Той не е ново лице за фенове на Уувърхемптън, но това е дебютният му сезон във Висшата лига. Превърна се в част от гръбнака на тима при спечелването на категоричното първо място в Чемпиъншип преди година и осигуряването на директната промоция, като се отчете с шест гола и една асистенция. 

Със своите 21 години Навас е един от най-перспективните играчи на своята позиция в световен мащаб. Приказката му във Висшата лига започна с един наистина приказен гол от фаул при равенството 2:2 срещу Евертън. 

„Молиню“ бе притихнал до неузнаваемост преди изпълнението, очаквайки топката да опъне мрежата и да донесе първия гол за „вълците“ в елита от 2012 година насам. Е, португалецът Рубен Невес бе героят на този миг...

Рубен Невес

източник: Gulliver/GettyImages

Фред

Бразилецът дебютира като титуляр още в първия си двубоя за сезона – при успеха над Лестър с 2:1. На него ще се разчита при преливането от едната фаза на играта в другата. Юнайтед изглеждаше тромав в последния сезон именно в средата на терена, а Фред ще трябва да донесе повече скорост и импровизация в тази зона. 

Играта му срещу „лисиците“ бе все още настройваща се към английската обстановка, но в повечето случаи тя бе изчистена откъм груби грешки. Фред завърши двубоя с 92% точност на подаванията (53 точни паса – трети по този показател след Пол Погба и Андрес Перейра), както и с три отнемания на топката от противника.

Фред

източник: Gulliver/GettyImages

Жоржиньо

Бразилецът пристигна от Наполи преди няколко седмици и ще опита да стане фундаментална част от авангардния атакуващ стил, с по едно докосване и висока преса, на Маурицио Сари в Челси. Въпреки че не започна добре престоя си в Англия – след наистина катастрофалното представяне срещу Сити преди седмица за „Камюнити Шийлд“, сега Жоржиньо сякаш се бе отърсил от първоначалното напрежение и действаше по-освободено срещу Хъдърсфийлд при успеха с 3:0.

Жоржиньо опитваше да задава темпото на „сините“ и да покрива празните пространства зад себе си. Изнасяше плавно топката и се стремеше да прави връзката със стоящите по-напред играчи максимално умело. „Териерите“ едва ли са най-удачното мерило за представянето на халфа, но на него му трябват минути, за да напипа ритъма си и да представлява наистина важна роля в планове на Сари през този сезон.

Жоржиньо

източник: Gulliver/GettyImages

Матео Гендузи

Смелото решение на Унай Емери да заложи на 19-годишен дебютант срещу шампиона Манчестър Сити си бе чиста проба игра на рулетка. Сякаш симпатичният на всички, но никак неефективен модел с налагане на много млади играчи още от ерата „Венгер“, продължава да стои на пиедестал на „Емирейтс“. Арсенал загуби с 0:2 от Сити, а в центъра на халфовата линия личеше името на лятната покупка от Лориен Матео Гендузи.

Французинът с марокански корени ще трябва още да работи, за да свикне с фанатичния интензитет във Висшата лига, но се вижда, че това момче има поглед върху играта и се впуска смело във всяка битка в средата на терена – спечели няколко с наистина утвърдени имена в „бизнеса“ като Фернандиньо и Гюндоган.

Гендузи пропусна няколко лесни топки зад себе си и все още не може да покрие празното пространство зад гърба си и защитата. При гола на Бернардо бе далеч от наказателното поле. Талантът и енергията на къдрокосия дефанзивен халф обаче ще му донесат успех в бъдеще.

Матео Гендузи

източник: Gulliver/GettyImages

Рияд Марез

Силната игра на Марез още в двубоя за „Къмюнити Шийлд“ при успеха над Челси с 2:0 преди седмица се пренесе и „Емирейтс“ срещу Арсенал. Скоростта, с която алжирецът борави с топката, е впечатляваща. Марез просто възпламенява действията на своя тим по крилото. Много интензивен и енергичен футболист със светкавична обработка и остър шут. 

Центрирането му винаги е коварно, тъй като специфичният му маниер на подаване доставя падащи със скорост топки точно пред вратаря и зад линията на защитата на съперника.

Рияд Марез носи допълнителна широчина в атаката на Гуардиола, което разкъсва много противниковите отбрани. Щом поеме кълбото в краката си, градусът пред наказателното поле се повишава драстично.

Рияд Марез

източник: Gulliver/GettyImages