Манчстър Сити не срещна трудности срещу Кардиф в мача от 1/16-финалите за ФА Къп. Възпитаниците на Хосеп Гуардиола се наложиха с 2:0 над играещия в Чемпиъншип тим, който също имаше своите шансове, но не успя да ги реализира. И двете попадения паднаха през първото полувреме на срещата. Голямата звезда на "гражданите" Кевин Де Бройне откри резултата рано-рано - в 8-ата минута, а Рахийм Стърлинг удвои в 37-ата минута на срещата. На полувремето Лирой Сане бе сменен, тъй като получи контузия след ужасяващо влизане на Джо Бенет, за което той получи жълт картон. В самия край на мача Бенет все пак бе изгонен с втори жълт и съответно червен картон.

“Гражданите” подеха инициативата в мача. Де Бройне откри резултата още в 8-ата минута след екстравагантно изпълнен пряк свободен удар. Плеймейкърът на Сити изпрати мощен шут по земя, който премина под отскочилата стена и намери долния ляв ъгъл.

В 16-ата минута стражът на Сити Клаудио Браво замалко да допусне нелеп гол във вратата си. Първоначално изпусна топката, но в крайна сметка съумя да я улови точно преди да премине голлинията.

В 25-ата минута феноменален гол на Бернардо Силва от около 25 метра беше отменен заради засада на Лирой Сане. Спорното положение предизвика бурна реакция у мениджъра на “гражданите” Пеп Гуардиола, който не бе съгласен с решението на съдията.

Гостите удвоиха резултата в 37-ата минута. Бернардо Силва проби по десния фланг и центрира към Рахийм Стърлинг в наказателното поле. Там 23-годишният футболист не сбърка и атрактивно с глава закова отблизо в левия ъгъл.

През вторто полувреме и домакините имаха своите положения, но така и не стигнаха до гол. В 56-ата минута Кенет Зохоре получи подаване в наказателното поле и стреля. Топката обаче мина далеч встрани от лявата греда.

В 68-ата пък Жуниор Хойлет избегна няколко съперника и шутира от границата на пеналтерията. Получи се добър опит, но топката прелетя малко над напречната греда.

В 84-ата минута Де Бройне видя отлично Бернардо Силва, който овладя паса, нахлу в наказателното поле и шутира, но право в ръцете на Нийл Етъридж, който улови без затруднения.

Три минути по-късно Данило се озова на отлична позиция за стрелба и шутира, но отново Етъридж се намеси решаващо.

В добавените минути на редовното време Стърлинг нахлу отляво, а впоследствие върна към добре позиционирания Серхио Агуеро, който влезе като резерва на полувремето. Изпълнението му обаче бе разочароващо.

Джо Бенет пък остави Кардиф с човек по-малко секунди преди последния съдийски сигнал. Той получи втори жълт и съответно червен картон след още един фаул на сметката си.