Още в първия кръг на Висшата лига ще имаме удоволствието да видим и първото голямо дерби за сезона. В него Арсенал приема Манчестър Сити. Двубоят е от 18 часа и ще бъде излъчван по DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA Extra.

Това ще бъде официален дебют за новия мениджър на "топчиите" Унай Емери, който стартира с двубой срещу шампионите.

В неделя ще видим за първи път в действие и обновения отбор на Ливърпул, който приема Уест Хем от 15:30. Този мач също можете да гледате по DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA Extra. В 15:30 е и двубоят Саутхемптън-Бърнли.

А какво може да очакваме от тези 6 отбора вижте в нашия анализ:

Арсенал

Мениджър: Унай Емери

Покупки: Лукас Торейра, Матео Гиендузи, Сократис Папастатопулус, Стефан Лихщайнер и Бернд Лено.

Напускащи: Пер Мертезакер, Санти Касорла, Джак Уилшър

Прогноза: 5

След 22-годишен „диктат“ Арсен Венгер напусна Северен Лондон. „Топчиите“ вече са с нов наставник в лицето на испанеца Унай Емери и се надяват, че най-светлите дни предстоят в близко бъдеще. Арсенал завърши 6-ти през миналия сезон и сега ще играе в турнира Лига Европа. Какъв обаче ще бъде приоритетът за „артилеристите“?

С идването си Емери раздвижи трансферния пазар в „червено“, привличайки Лукас Торейра, Матео Гиендузи, Сократис Папастатопулус, Стефан Лихщайнер и Бернд Лено.

Както се вижда от покупките обаче те са насочени най-вече към укрепване на защитния вал от отбора, който допусна цели 51 гола през миналата кампания – 8-то най-слабо постижение в лигата. Отговорността в защита вече трябва да падне върху помъдрелия Сократис, докато контузеният Кошчиелни, Мустафи и Роб Холдинг сякаш вече имат етикет на „грешници“. В средата на терена дошлият от Сампдория Лукас Торейра ще трябва да прави свръзката между двете фази на играта, да отнема топката от противника и да диктува темпото на своя тим. В предни позиции остават Лаказет и Обамеянг имат задачата да носят головете за Арсенал, а малко зад тях неизчерпаема вълна от асистенции трябва да създава Месут Йозил.

Една от основните задачи на Емери по време на своя престой е да агресията и интензивноста на „топчиите“ в предни позиции. Бившият наставник на Валенсия и ПСЖ обича високото темпо и преса, така че неговите момчета да успяват да си връщат загубените топки възможно най-бързо.

Сякаш обаче ще видим един доста по-дисциплиниран Арсенал в момента, спрямо това, което ни предложи тимът в последните годините на ерата „Венгер“. Тогава всеки можеше да импровизира както реши в предни позиции, по свое усмотрение. Сега нещата са фиксирани и с план. Любопитното е, че един от основните способи за подготовка, които използва Емери преди мачовете, е дългото гледане на видеа на противника, изучаването на техните силни и слаби страни. Той се надява, че неговите треньори маниери ще подобрят ефективността на терена.

Един от големите приоритети на Емери през този сезон ще бъде да извади най-доброто от Месут Йозил. Рекордьорът по асистенции във Висшата лига приключи скандално връзката си с Националния отбор на Германия преди седмици, но сега е напълно съсредоточен върху представянето си за клубния тим.

Испанецът вече даде своето пълно доверие към Месут, аплодирайки представянето му при успеха с 5:1 над ПСЖ в контрола през лятото. Тогава Йозил игра там, където се чувства най-удобно, както каза самият Емери след срещата.


Манчестър Сити

Мениджър: Хосеп Гуардиола

Пристигнали: Риад Марез

Напуснали: Яя Туре

Прогноза: 1

Отборът от "Етихад" вкара цели 106 гола и достигна за първи път рекордните 100т. за сезон с 38 мача. Той също така нареди най-дългата серия от последователни победи за една кампания в лигата. Остават броени дни до началото на сезон 2018/2019г., а момчетата на Гуардиола отново са сочени за основен фаворит за титлата. Какво обаче могат да предложат другите 19 тима, за да спрат похода на шампиона към втори пореден триумф?

Като цяло Сити бе тих на трансферния пазар. Или поне за своите стандарти, плащайки едни 60 млн. за Риад Марез от Лестър. Обикновено по-малките инвестиции се превръщат в проблем за защитаващия титлата си отбор. Това показва статистиката за последните 9 кампании, когато титлата не бе защитена нито веднъж. Данните сочат, че в повечето случаи бъдещите шампиони инвестират много повече от отбора, който защитава трофея. Единствените две изключения са Манчестър Юнайтед през 2013г. и Лестър през 2016г., които са похарчили по-малко от предишния шампион, но в крайна сметка са поставя короната върху главите си. През миналия сезон защитаващият титлата си Челси инвестира 186 млн. паунда, докато Сити вложи 227 млн. паунда. Това обаче едва ли ще е проблем за сработения и вече напълно разбиращия идеите на своя наставник отбор.

Що се касае до новата покупка Марез – очаква се той да даде допълнителна широчина на състава по крилата, което беше най-зле подсигурената зона на клуба миналата година. Тогава единствено Лерой Сане и Рахийм Стърлинг бяха опциите за тези позиции.  Други интересни имена в състава са младият Фил Фодън (вътрешен халф), който игра прекрасно в мача за „Къмюнити Шийлд“ и възстановеният ляв бек Бенжамен Менди.

Чисто тактически трябва да сме сигурни в едно – Сити ще атакува. Как? Това го знае само Гуардиола, но е сигурно, че ще атакува до последния момент. Висока преса, задържане на топката, интензивен и динамичен футбол. 4-3-3 е схемата на победители в последните години в цяла Европа, с ретроспективен момент от 70-те и футбола на Кройф и компания...Пеп едва ли ще се откаже от своята любима формация с обърнат триъгълник в центъра, където пред вътрешния халф Фернандиньо да действат Де Брюин и Силва. Не е изключено да се използва и 3-5-2, което бе предпочитано в някои контроли. Това също е атестат за яростен футбол в предни позиции.

Дали обаче по-малкото инвестиции ще забавят развитието на Сити? Сложен въпрос, тъй като отборът е много млад и с чудовищно голям потенциал. Ако в състава няма значими контузии едва ли Гуадиола ще има проблем да поддържа нивото от миналия сезон. Интересен въпрос е колко са подготвени съперниците за това, което предлага „гражданите“ и ще могат ли да реагират.

Един от основните ребуси за Сити ще бъде Шампионската лига. Това ще е тест за психическо и физическото състояние на отбора. След три титли във Висшата лига в ерата на шейховете, клубът жадува за европейски триумфи и това може би е точният момент.  


Ливърпул

Мениджър: Юрген Клоп

Пристигнали: Фабиньо, Алисон Бекер, Наби Кейта, Джердан Шакири, Исаак Кристи-Дейвис

Напуснали: Емре Джан, Джордан Уилямс, Джон Фланаган, Дани Уорд

Прогноза: 2

Финалистът от миналогодишната Шампионска лига изглежда има все по-високи цели. „Лудият“ футбол на Клоп, с чудовищно висока преса и интензитет, сочат момчетата от Мърсисайд дори за новите Крале на Англия. Дали?

Ливърпул купи четирима нови, които изглежда ще вдигнат класата на отбора именно там, където тя бе занижена – в центъра на терена. Наби Кейта бе спазарен още миналата година, но доиграваше сезона в РБ Лайпциг. Кейта е много подвижен и креативен играч, който може да пресича топки в центъра, да се пласира добре и да прави бърза трансмисия в предни позиции. Има силен дрибъл и унищожителен поглед върху играта. Фабиньо е типичният здравеняк в центъра, който трудно пропуска топки през себе си. Има предимно дефанзивни функции, може добре да се измъква от преса и се чувства комфортно с топка в крака.

Алисон Бекер за няколко седмици бе най-скъпият вратар в света, преди Челси да плати 70млн. паунда за Кепа. Без значение обаче – Ливърпул сякаш намери истински диамант за вратата. Той може да играе добре с крака, има страхотен рефлекс и атлетична физика. Съвкупност, която липсваше и при Миньоле, и при Кариус. Относно Джердан Шакири всичко е казано. Супер енергичен атакуващ полузащитник със смайващ удар и демараж. Ще даде широчина в състава на Клоп, най-вече в предни позиции, където миналия сеозн се усещаше, че такава няма. Ако Мохамед Салах задържи нивото си, а Мане продължи да израства, Ливърпул ще жъне огромни успехи и през този сезон.

Относно проблемите в клуба - напускането на дългогодишния помощник на Клоп - Желко Бувач, могат да окажат някакви сътресения. Сега ще се разбере колко точно работа е вършел Бувач в щаба на Клоп и колко важна е била тя.

Ливърпул обаче е готов да атакува челото на таблицата и отново да се превърне в основен претендент за титлата. Може би, след Манчестър Сити, това е отборът, който изглежда най-балансиран, най-стабилен в защита (след идването на Ван Дайк) и най-креативен в предни позиции. Друг въпрос е намериха ли Сане, Салах и Фирмино начин да преодоляват по-гъстите защити на тимове, които приемат играта в своята половина.


Уест Хем

Мениджър: Мануел Пелегрини

Пристигнали: Лукас Перес, Карлос Санчес, Фелипе Андерсон, Джак Уилшър, Андрий Ярмоленко, Раян Фредрикс

Напуснали:  Джеймс Колинс, Патрис Евра, Шейку Куяте, Джо Харт (изтекъл наем)

Прогноза:  12

Това, от което не могат да се оплачат в Уест Хем, е липсата на инвестиции. „Чуковете“ си подсигуриха подписа на няколко наистина популярни играчи в европейския футбол като Ярмоленко, Санчес и Фелипе Андерсон, които могат да направят разликата. „Магьосникът“ Джак Уилшър ще трябва да остане здрав, за да покаже най-добрия си футбол.

Уест Хем не направи най-силната си кампания, въпреки че притежаваше опитните Харт, Сабалета и Чичарито, които са свикнали на темпото във Висшата лига. С идването на Мануел Пелегрини обаче нещата сякаш поемат по друг ракурс.

За първи път в своята история „чуковете“ имат наставник, който е печелил титлата в първенството – Пелегрини го направи през 2014 година с Манчестър Сити. Още с идването си чилиеца развъртя финансовите сделки, които трябва да решат проблемите на тима в двете фази на играта. Фабиански ще застане под рамката, след като излезе евтино – около 7 млн. паунда. Надежди се възлагат и на Райън Фредрикс, който пристигна като свободен агент.


Саутхемптън

Мениджър: Марк Хюс

Пристигнали:  Стюърд Армстронг, Яник Вестегорд, Ангъс Гън, Мохамед Елюнуси, Дани Ингс (под наем)

Напуснали:  Душан Тадич

Прогноза:  17

Марк Хюс предподписа тригодишен контракт, след като спаси „светците“ от изпадане през миналия сезон. Той замени разочаровалия Маурисио Пелегрино през март и направи всичко по силите си, за остави отбора в елита.

Сега Саутхемптън се надява да няма повече такива опасни „авантюри“ със зоната на изпадащите, като ще опита да се утвърди в средата на таблицата. С идването на Уулвс и Фулъм, които показаха финансови мускули обаче първенството изглежда наистина конкурентно и непредвидимо.

Напускането на Душан Тадич посока Аякс си е сериозен удар за „светиците“. Неговата работоспособност и атлетизъм добавяха нужната енергия на тима в предни позиции. Новите покупки ще трябва да запълват дупката. Елюнуси, Армстронг и Вестегорд ще трябва да се превърнат в гръбнака на новия Саутхемптън. „Светците“ изглеждат като отбор, който ще бъде по-близо до зоната на изпадащите, но все пак ще успее да се спаси с опитния начело Марк Хюс.


Бърнли

Мениджър: Шон Дайш

Пристигнали:  Бен Гибсън, Матей Видра, Джо Харт

Напуснали: Скот Арфийлд, Дийн Марни, Джош Гинели, Том Андерсън, Рахийс Наби, Джордън Барнет, Арлен Бърч, Брад Джаксън, Самюел Лейтън, Хари Лимб, Крис Лонг, Киус Метц, Джейми Томас

Прогноза: 10

Евроучастникът Бърнли със сигурност ще е раздвоен в началото на новия сезон. Момчетата на Шон Дайш направиха впечатляваща минала кампания, която ги класира на 7-то място в таблицата. А това от своята страна прати отбора от „Турф Муур“ в Лига Европа. В момента Бърнли участва в третия кръг на надпреварата, а съперник е турският Истанбул Башакшехир. Ако бъде остранен, Дайш и компания ще бъдат само на една крачка от групите на европейския турнир. Всичко това може да остави леко на заден план представянето на тима в започващия шампионата. Зависи от приоритетите на отбора?

Може би участието в Европа ще бъде изписано със златни букви в летописа на клуба, но едно загърбване на първенство в началото, може да доведе до сериозни сътресения в края. През миналия сезон Бърнли бе много трудно пробиваем в защита, а напред изглеждаше наистина опасен.

„Предизвикателство за нас ще бъде да задържим нивото“, каза Шон Дайн. Именно това е задачата на отбора – да поддържа духа и мотивацията на играчите будни, за да могат те да повторят миналогодишното си представяне.

Бърнли отново се съсредоточава върху британските играчи, с които сякаш клубът работи най-добре. Понякога обаче очакванията към тях могат да се превърнат в най-големия им враг и да спрат тяхното развитие. Сега очакванията към Бърнли са огромни и именно това може да попречи на тима да повтори играта си отпреди година. За опитния Джо Харт едва ли ще е проблем да замести младия и много талантлив, но в момента трайно контузен Ник Поуп. Защитата също изглежда стабилна. Ще може ли отборът да вкарва голове така както го правеше през миналия сезон? Това може би е най-важният въпрос в момента.