Асоциацията на професионалните футболисти (ПФА) заяви, че застава „рамо до рамо” с крилото на Манчестър Сити Рахийм Стърлинг, който беше обиждан на расистка основа от фенове на Челси при загубата с 0:2. Впоследствие английският национал публикува в социалните мрежи мнение, че медиите на Острова също подхранват расизма спрямо тъмнокожите играчи.

От лондонската полиция потвърдиха, че вече са стартирали разследване по случая, като разполагат с кадри как феновете насочват расистки реплики спрямо Стърлинг. Самият играч заяви, че тези привърженици не са по-добри от някои медии и приложи за пример материал на „Дейли Мейл” посветен на неговия съотборник Тосин Адарабиойо като пример какво е отношението на средствата за масова информация спрямо тъмнокожите футболисти.

„ПФА строго осъжда увеличеният брой на расистките обиди, които нашите членове получават от трибуните”, обявиха от организацията на футболистите в Англия.

„Окуражаваме всички клубове да предприемат най-сериозните възможни мерки срещу фенове, които са виновни в отправянето на расистки обиди. През последните 2 седмици видяхме два високопрофилни расистки инциденти във Висшата лига (беше хвърлен и банан по нападателя на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг – б.р.).”

„Изразяваме пред всики клубове важността от справянето с тези инциденти по най-твърдия начин. Не е приемливо за нашите членове да стават жертви на расистки обиди”, добавиха в изявлението.

„Футболът е едно общество с размерите на микрокосмос. Подобни инциденти показват настоящия политически климат”, заяви Симоун Паунд, шефът по отдела за равенство и разнообразие. „Рахийм заяви своята позиция, като излезе да говори открито, а ние заставаме рамо до рамо с него срещу дискриминацията, за която той говори. Всички имаме своите роли в битката срещу расизма и дискриминацията. Определени сектори от медиите трябва да бъдат държани под отговорност”, добави Паунд.