Световният шампион по футбол с Франция Бенжамен Менди, който е съден в Англия за серия от изнасилвания, беше представен в понеделник от прокурора като "хищник", който е злоупотребявал с "уязвими, ужасени и самотни" жертви, предаде агенция "Франс Прес".

Делото срещу 28-годишния френски защитник, който е наказан от една година от Манчестър Сити, започна в Честър, Северна Англия. Той е подсъдим за осем изнасилвания, един опит за изнасилване и сексуална агресия срещу седем жени.

Той отрича всичките обвинения, които трябва да са се състояли между октомври 2018-а и август 2021-ва в неговия дом в Престбъри. Максималната присъда на Менди е доживотен затвор.

Той е съден в компанията на друг мъж - Луис Саха Матюри, който е обвинен в осем изнасилвания и също пледира, че е невинен.

"Случаят е прост", каза в пледоарията си прокурорът Тимоти Крей. "Това няма нищо общо с футбола. Това е друга глава на много стара история - мъже, които изнасилват и агресират жени, защото смятат, че силата е на тяхна страна, а и вярват, че ще се измъкнат без последствия", добави той.

Той описа двамата обвиняеми като "хищници, готови да извършат сериозни сексуални престъпления". Прокурорът подчерта, че телефоните на някои от жените са били конфискувани, когато са отивали в дома на футболиста.

Делото в Честър трябва да продължи повече от 3 месеца. Бенжамен Менди прекара повече от 4 месеца като временно задържан. Той бе освободен през януари, но е под съдийско наблюдение.