Централният защитник на Ливърпул Върджли ван Дайк и нападателите на Манчестър Сити Серхио Агуеро и Рахийм Стърлинг очаквано попаднаха в листата с шест номинирани за най-добър играч на годината във Висшата лига на Асоциацията на професионалните футболисти. Именно тази награда се счита за най-престижна, тъй като футболистите от Висшата лига определят кой е номер 1 за сезона чрез гласуване.

Манчестър Сити са представени и от офанзивния халф Бернанрдо Силва, а крилото на Ливърпул Садио Мане също е номиниран. Листата от шестима футболисти се допълва от звездата на Челси Еден Азар. Според мнозина специалисти битката за ценното отличие е най-вече между Стърлинг, който прави изключителен сезон и има 23 гола и 13 асистенции в 43 мача за "гражданите" през този сезона, и Ван Дайк, който преобрази защитата на Ливърпул и направи тима основен конкурент за титлата, като "червените" са записали 22 сухи мрежи в 43 мача, в които холандският национал е играл.

Двата конкурента за титлата в Англия имат свои представители и в номинациите за най-добър млад играч на годината, в която попадат футболистите, които са били на 23 години или по-малко в началото на сезона. Стърлинг и Силва отговарят на това изискване и са сред номинираните, а там са още Трент Алекзаднър-Арнолд (Ливърпул), Маркъс Рашфорд (Манчестър Юнайтед), Деклън Райс (Уест Хем) и Дейвид Брукс (Борнемут).

Победителите в анкетата ще бъдат обявени на 28 април на церемония в Лондон.