Манчестър Сити победи Челси с 2:0 в двубой от първи кръг на Висшата лига. Попаденията за "гражданите" бяха дело на Ерлинг Халанд и Матео Ковачич. В двубоя нямаше много чисти голови положения, като преобладаваха физическите единоборства и здравите сблъсъци. Футболистите на Челси имаха на няколко пъти претенции за дузпа, но те не бяха уважени.

Манчестър Сити изглеждаше, че контролира сблъсъка през по-голямата част от времето, а индивидуалната класа на футболистите на Пеп Гуардиола донесоха успеха на тима.

Getty/Gulliver images
42 снимки

В първите минути нямаше чисти голови положения, като двата отбора действаха на сигурно и се залагаше на агресията и персоналните двубои на фланговете. В 18-а минута Ерлинг Халанд по чудесен начин се пребори в противниковото наказателно поле, след като получи пас от Бернардо Силва и нападателят завърши с феноменално самочувствие, за да открие резултата - 1:0 за Манчестър Сити.

В 22-а минута Савиньо демонстрира страхотен дрибъл и след това намери Кевин де Бройне, който опита удар в далечния ъгъл с десния крак, но той премина малко встрани от левия страничен стълб на Роберт Санчес.

В 37-а минута Челси допусна груба грешка в защита, като Жереми Доку овладя и опита много мощен удар извън наказателното поле, но Роберт Санчес блесна с феноменално спасяване, избивайки в корнер с една ръка.

В 44-а минута Кол Палмър стреля с левия си крак извън наказателното поле, като Едерсон успя да избие, но не го направи по достатъчно добър начин, а топката се озова в Николас Джаксън, който от близка дистанция отбеляза. Попадението бе обаче отменено поради тънка засада.

В 52-а минута Ерлинг Халанд получи точен пас на ръба на наказателното поле и нанесе силен удар към левия ъгъл, но топката беше уловена от вратаря. Десетина минути след това Николас Джаксън имаше отново шанс да се разпиши, като от трудна позиция успя да стреля, но право в Едерсон, който успя да спаси.

Малко след това Манчестър Сити организира нова добра атака и Ерлинг Халанд успя да се пребори във въздуха, а след това футболист на "гражданите" успя да прати топката във вратата на Челси, но попадението бе отменено поради нарушение на норвежеца, който удари в коляното Леви Коулил, за което получи и жълт картон.

В 77-а минута Матео Ковачич игра с ръка в наказателното си поле, но съдията прецени, че дистанцията е малка и наказателен удар в полза на Челси не бе отсъден.

В 84-а минута Матео Ковачич се възползва от лошо изчистена топка от Уесли Фофана и полузащитникът напредна с топка в крака, като видя веднага празното пространство и отправи великолепен изстрел от границата на наказателното поле, който се отби от десния страничен стълб на Санчес и влетя във вратата му - 2:0 за Манчестър Сити.

Стартови състави:

Челси:  1. Роберт Санчес, 3. Марк Кукурея, 6. Леви Колуил, 29. Уесли Фофана, 27. Мало Густо, 25. Мойсес Кайседо, 45. Ромео Лавия, 8. Енцо Фернандес, 20. Кол Палмър, 18. Кристофър Нкунку, 15. Николас Джаксън

Манчестър Сити: 31. Едерсон, 24. Йошко Гвардиол, 3. Рубен Диаш, 25. Мануел Аканджи, 8. Матео Ковачич, 82. Рико Люис, 11. Жереми Доку, 20. Бернардо Силва, 17. Кевин де Бройне, 26. Савиньо, 9. Ерлинг Халанд