Головата машина на Манчестър Сити Ерлинг Халанд официално получи първата си „Златна обувка“ в Премиър лийг. Норвежецът реализира 36 попадения, завършвайки на шест пред голямата звезда на Тотнъм Хари Кейн. Айвън Тони остана на третата позиция в таблицата за най-добър реализатор. Нападателят на Бренфорд завърши кампанията с 20 гола - един повече от Мохамед Салах.

Халанд отбеляза 36-те си гола в 35 мача и стана първият играч, който печели голмайсторския приз в дебютния си сезон във Висшата лига. Той влиза в компанията на едва деветима футболисти, които в една и съща кампания са печелили титлата със своите отбори и заедно с това са ставали голмайстори на първенството. Част от тази елитна компания е и Димитър Бербатов. Халанд е и първият играч на Манчестър Сити, откакто отборът бе поет от Пеп Гуардиола, който печели „Златната обувка“.

След поредния си феноменален сезон Хари Кейн за втори път стигна до кота 30, без да успее да спечели приза за голмайстор. Това му се случи и в сезон 2017/18, когато остана зад Мохамед Салах. Капитанът на Англия е единственият играч, който успява да реализира 30 или повече попадения в сезон с 38 мача, но въпреки това не успява да вземе „Златната обувка“.