Манчестър Сити по възможно най-футболния и най-безмилостния начин приключи своя шеметен сезон 2018/2019. „Гражданите” на Хосеп Гуардиола не само завършиха историческия си требъл с рекордна победа 6:0 над Уотфорд във финала за ФА Къп, която беше липсващата перла в короната след шампионската титла на Англия и спечелената по-рано Купа на Лигата.

Рахийм Стърлинг стана първият играч от 1953-а насам, който успя да реализира хеттрик във финал на ФА Къп (впоследствие от ФА уточниха, че първото попадение всъщност е на Габриел Жезус, макар че в официалния сайт той все така си остана записан на името на Стърлинг). Другите попадения за „небесно сините” отбелязаха Кевин де Брюин, Габриел Жезус и Давид Силва (за който попадението беше първо през календарната година). Триумфът имаше и пряко отношение върху разпределението на квотите за Лига Европа, които се получават през Висшата лига. Спечелването на ФА Къп от Сити спести на градския съперник Манчестър Юнайтед преминаването през ситото на квалификациите и сега „червените дяволи” ще стартират директно в груповата фаза. Във втория предварителен кръг пък ще играе 7-ия в подреждането Уулвърхемптън.

Гуардиола: Удивителна година, но Сити трябва да стане и по-добър

Колкото до Уотфорд, "стършелите" бяха лишени дори от утешението, че са били достоен опонент на "Уембли". Разгромът обрисува в пълна степен колко лишен от съпровителни сили беше съставъна Хави Грасия. Разбира се, двубой от подобен характер не можеше да мине без спорен миг, като не става дума за въпроса дали всъщност първия гол на Рахийм Стърлинг всъщност не трябваше да бъде записан на името на Габриел Жезус. В 21-ата минута футболистите на Уотфорд имаха много сериозни претенции за дузпа, когато Венсан Компани спря с ръка изстрел на Абдулайе Дукуре в наказателното поле. По това време резултатът все още беше 0:0, а ръката на белгиеца беше вдигната на нивото на лицето му, докато той опитваше да се извърти с гръб към отправящия изстрел сенегалец. Очевидно реферът Кевин Френд взе под внимание намерението на "небесно синия" капитан да прибере ръката към тялото. А като към това се прибави и пропуска на Роберто Перейра в 11-ата минута, когато аржентинецът бе очи в очи с вратаря на Едерсон, може да се заключи, че Уотфорд изтърва да се възползва от добрите си начални минути.

Мигът на радостта - ФА Къп е в ръцете на Ман Сити!

След тях на терена имаше само един тим и това беше Сити, а през второто полувреме двубоят в голяма степен се игра само на една врата. Давид Силва откри резултата за "гражданите" в 36-ата минута, когато Стърлинг по несвойствен начин спечели битка за висока топка с централния бранител Андриан Мариапа. В 39-ата англичанинът вкара първото си попадение, след като Жезус чукна топката от въздуха покрай вратаря. Тя по всяка вероятност щеше да влезе и без чужда помощ, но Стърлинг се увери - 0:2.

В 61-ата минута - и само 6 след появата си в игра - Де Брюин уби всякаква интрига след подаване на Жезус, с когото бяха излезли срещу само един бранител и вратаря. Седем минути по-късно и самият Жезус записа името си сред голмайсторите.

Финалните десетина миунти принадлежаха на Стърлинг. Англичанинът изскочи изневиделица, за да оползотвори ниско центриране на Бернардо Силва в 81-ата. Три преди изтичането на редовното време той завърши хеттрика си след нов изстрел от вратарското поле. Малко след това крилото с интелигентно подаване остави Джон Стоунс на позиция, от която бранителят трябваше да направи мача най-резултатния в историята на ФА Къп. Този път Еурелио Гомес напарви едно от редките си спасявания и спести частица унижение на своя тим.

МАНЧЕСТЪР СИТИ – УОТФОРД 6:0

1:0 Давид Силва 26'

2:0 Рахийм Стърлинг 38'

3:0 Кевин де Брюин 61'

4:0 Габриел Жезус 68'

5:0 Рахийм Стърлинг 81'

6:0 Рахийм Стърлинг 87'

Манчестър Сити (4-3-3): Едерсон Мораес – Кайл Уокър, Венсан Компани /к/, Аймерик Лапорт, Олександър Зинченко – Бернардо Силва, Илкай Гюндоган (73' - Лерой Сане), Давид Силва (79' - Джон Стоунс) – Рияд Марез (55' - Кевин де Брюин), Габриел Жезус, Рахийм Стърлинг;

Мениджър: Хосеп Гуардиола

Уотфорд (4-2-2-2): Еурелио Гомес – Кико Фемения, Адриан Мариапа, Крейг Каткарт, Хосе Холебас – Етиен Капу, Абдулайе Дукуре – Уил Хюз (73' - Том Клевърли), Роберто Перейра (66' -  Айзък Съксес) – Трой Дийни, Жерар Деулофеу (66' - Андре Грей);

Мениджър: Хави Грасия

Стадион: „Уембли” (Лондон)

Главен съдия: Кевин Френд

-----

Най-интересното от срещата минута по минута:

90+2' - КРАЙ НА МАЧА! Манчестър Сити записва първи требъл в историята си и изравни най-разгромната победа във финал за ФА Къп. През 1903-а и Бъри печели отличието след успех 6:0, само че над Дарби Каунти.

90+1' - Спасяване от Еурелио Гомес! Само бразилецът попречи на Сити да запише най-разгромната победа изобщо във финали за ФА Къп. Стърлинг остави Джон Стоунс сам срещу вратаря, който парира с крак.

87' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 6:0! Стърлинг стана първият играч от 1953-а година насам с хеттрик във финал на ФА Къп! Англичанинът добута топката в мрежата, след като вратарят Гомес изби първоначалния му изстрел в гредата. Стърлинг реагира по-бързо и дотича, преди стражът да може да види накъде отскочи топката.

81' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 5:0! "Гражданите" просто не желаят да спрат! Бернардо Силва с вихрен дрибъл отляво проби през защитния вал на Уотфорд, за да нахлуе в наказателното поле. Позицията за центриране не беше от лесните, но португалецът демонстрира невероятна прецизност с подаването по тревата. То беше извън възможностите на вратаря, който нищо не можеше да стори при бомбения шут на Стърлинг от близка дистанция.

70' - Пропуск от Де Брюин! Бернардо Силва като на парад опита да мине през централните бранители на Уотфорд, които изглеждаха изключително пасивни. Топката му беше избита, но пръв до нея в наказателното поле стигна белгиецът. Плеймейкърът опита изстрел с левия крак, който премина много над гредата.

68' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 4:0! Де Брюин асистира на Жезус! Отново контраатака ужили много сериозно "стършелите". Защитата на Уотфорд опита да остави Жезус в засада при асистенцията на Де Брюин, само че нападателят беше в собствената си половина. Той напредна уверено и заблуди вратаря кога точно ще нанесе изстрел, след което плъзна кълбото в мрежата.

61' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 3:0! Кевин де Брюин като че ли предреши всичко! Сити организира мълниеносна контраатака, при която Стърлинг изведе Жезус зад гърба на защитата. Бразилецът действа неегоистично и с успореден пас остави Де Брюин сам срещу вратаря. Белгиецът финтира Гомес с първото си докосване, а после реализира на почти празната врата.

57' - Много опасно центриране на влезлият преди малко за Сити Кевин де Брюин. Белгиецът видя движението на Жезус и Стърлинг пред вратарското поле и почти успя да намери бразилеца, като в последния момент Каткарт подложи крак и изчисти. При последвалия корнер Аймерик Лапорт спечели битката за високата топка, ала изстрелът му с глава премина силно встрани покрай левия стълб.

48' - Отменен гол в полза на Сити, като решението беше напълно коректно. Корнерът отляво по атаката не беше центриран директно, а разигран с пас назад.  Топкапа беше върната към Зинченко, който центрира и намери Жезус. Бразилецът реализира красиво с плонж, но дори не успя да се зарадва. Повторенията увериха, че в мига на паса нападателят бе с поне 2 метра в нередовна позиция.

47' - ... и почти веднага Сити без малко да увеличи аванса си! Рахийм Стърлинг изнесе топката с дрибъл за контраатака и комбинира с преминалия отляво Жезус. Бразилецът без проблем мина покрай Фемения и се озова очи в очи с вратаря. Нападателят стреля ниско по диагонала, а Еурелио Гомес изби с крак. Само ъглов удар за "небесно сините".

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Без смени и в двата състава.

45+1' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ.

40' - Рияд Марез тества рефлексите на Еурелио Гомес с изстрел от границата на наказателното поле. Стражът на "стършелите" боксира далеч от вратата.

38' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 2:0! Жезус записа асистенция към Рахийм Стърлинг! Голямата заслуга обаче беше на Бернардо Силва, който напредна с топката отдясно и с брилянтен диагонален пас "отключи" отбраната на съперника. Жезус беше изпуснат отдясно на вратарското поле и с първото си докосване пусна топката покрай вратаря. Тя може би щеше да влезе и без докосването на Стърлинг, който я изрита в зейналата врата точно на голлинията.

26' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 1:0! Първи гол за Давид Силва през 2019-а, който може да се окаже толкова важен! Сити атакува през центъра и Рахийм Стърлинг опита шут, който се оказа блокиран. Странен рикошет задържа топката в наказателното поле на Уотфорд и Фемения опита да я изчисти с глава. Адриан Мариапа много леко позволи на видимо по-ниския Стърлинг да спечели спора за високата топка, а това се превърна в асистенция за Силва, който не беше в засада и реализира с шут по диагонала.

21'- Голям шанс за Уотфорд и веднага след него претенции за дузпа! С доза късмет топката стигна до Абдулайе Дукуре около точката на дузпата. Халфът на "стършелите" отправи изстрел с десния крак, а Компани застана на пътя на топката и опита да се обърне. Докато го правеше, топката го удари в дясната ръка, която защитникът правеше опит да прибере пред гърдите си. Футболистите на Уотфорд протестираха яростно срещу решението на съдията Кевин Френд да не отсъди дузпа, което костваеше на Дукуре жълт картон.

 

19' - Корнер за Ман Сити отдясно по атаката. Топката беше насочена към далечната греда и вратарят Гомес увисна в опита да избие. Впоследствие той, Каткарт и Стърлинг се сблъскаха, затова се наложи на Трой Дийни да чисти пред опразнената врата.

11' - Какъв пропуск на Уотфорд! На фона на всички атаки на Сити дотук, Перейра пропусна златна възможност! Сити загуби топката около наказателното поле на "стършелите", а с два паса кълбото стигна до Жерар Деулофеу отдясно. Испанецът с пас по земя през разредената отбрана остави Роберто Перейра съвсем сам срещу Едерсон, който излезе смело напред и около точката на дузпата блокира изстрела с тяло.

Удивително темпо в първите 5-6 минути от мача. Сити не спира да набляга на силните си страни и да атакува по крилата. Уотфорд до този момент влага повечето си усилия да се брани дълбоко в собствената половина. 

1' - НАЧАЛО НА МАЧА.

-----