Висшата лига няма да отложи първите мачове на действащия шампион Манчестър Сити за сезон 2025-2026, за да даде време на играчите да се възстановят след Световното клубно първенство в САЩ, разкри мениджърът Пеп Гуардиола.

Елитните клубове са все по-загрижени за въздействието на разширяващия се глобален футболен календар върху състоянието на футболистите, някои от които казват, че се борят с физическото напрежение въпреки огромните възнаграждения, които могат да получат. Сити и Челси са двата английски клуба, които ще участват на разширеното Световно клубно първенство от 15 юни до 13 юли, а Висшата лига трябва да започне през август, оставяйки малко време за почивка.

"Клубът помоли лигата да отложи с една, две или три седмици първите мачове, за да можем да си почиваме след Световното първенство, но това абсолютно не е позволено. Висшата лига ни казва "да"? Не, абсолютно не  . . .  Благодаря ви много!", каза Гуардиола.

Сезон 2024-2025 започна на 16 август, месец след финала на Евро 2024 между Испания и Англия. Гуардиола заяви, че разширеното Световно клубно първенство ще направи още по-трудно това клубовете да се справят с натоварването на играчите.

Полузащитникът на Сити Родри каза миналия месец, че футболистите може да започнат до стачка заради претоварения календар, който включва и разширен формат на Шампионската лига. Испанецът, който сега е аут за целия сезон заради контузия на коляното, добави, че 40-50 мача на сезон са оптимален брой за максимално представяне, но неговият отбор очаква до 70-80 мача, ако стигне по-напред във всички турнири./БТА