Назначението на Томас Тухел на поста мениджър на английския национален отбор предизвика доста смесени реакции от медиите и феновете, но мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола призова феновете да подкрепят германеца, въпреки неговата националност.

Бившият наставник на Челси и Байерн Мюнхен е първият германец начело на Англия и едва третият чужденец след покойния Свен-Горан Ериксон и италианската икона Фабио Капело.

„Ние не можем да избираме къде да се родим. Мама и татко решават това и девет месеца по-късно ние се появяваме на бял свят. Аз не съм решавал дали да бъда каталонец или не. Вие не сте избирали да бъдете англичанин", каза Гуардиола пред репортерите на пресконференция преди сблъсъка на Сити срещу Уулвърхемптън в неделя.

„Федерацията реши да ангажира чуждестранен мениджър с отлични резултати. Моята гледна точка е, че трябва да бъде подкрепен безпрекословно и аз лично ще направя така. ако печели мачове, ще бъде поздравен. Ако губи, ще бъде критикуван. И не мисля, че националността има значение. Знам, че ние основно се гордеем с това, откъдето идваме, но светът е толкова голям. Трябва да бъдем с отворено съзнание. Но идвам и аз тук, за да се уча от вас“, каза още бившият наставник на Барселона.

Той също беше свързван с треньорския пост на Англия заедно с Еди Хау и Греъм Потър. Испанецът заяви, че се надява някога да води национален отбор. Но по въпроса с английския първи тим отговори:

„Забравете този въпрос в момента. Томас Тухел е треньор на Англия и това е фактът в момента. Аз съм мениджър на Манчестър Сити. Друго не е важно в момента", допълни Пеп Гуардиола, след което коментира състоянието на Кевин де Бройне и Нейтън Аке:

„За Де Бройне няма шанс, не е готов. Нейтън вчера тренира за първи път с отбора. Може и да пътува с нас, но не е готов да започне. Утре ще знаем със сигурност“.

Уулвс, макар да не вървят добре в момента, през миналата година биха Сити с 1:1. Поради тази причина Гуардиола смята, че ги чака трудно гостуване

„Пропуснаха да спечелят няколко точки, които заслужаваха. Това е нещото, което видях. Но в Уулвърхямптън винаги е трудно“, добави той.

Накрая Гуардиола коментира и това дали вече е взел решение за бъдещето си и дали клубът му е поставил краен срок:

„Вече казах много пъти, че все още не съм взел решение. Когато го взема, ще ви информирам. Моят приоритет е Уулвс и това как са се върнали играчите ми от националните отбори. Това е единствената ми грижа. От клуба никога не са ми казвали кога искат да им съобщя решението си. Разбира се, почти сигурен съм, че клубът има опции, когато Пеп напусне. Рано или късно това ще се случи и те трябва да се подготвят. Няма да бъде изненада. Ако клубът ме попита за мнение за моя наследник, ще дам такова. Но това не е мое решение, а на клуба. Бих казал, че новият спортен директор трябва да избере новия мениджър в момента, когато аз повече няма да съм тук“.