Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола няма никакво съмнение, че неговият помощник Микел Артета разполага с всички качества и познания един ден да го замени начело на „гражданите”.

Бившият футболист на Евертън и Арсенал работи с Гуардиола от 2016 година и сформира доста силна връзка с именития си колега. Тя повлия дотолкова на неговата кариера, че наскоро Артета разкри как е отказал няколко оферти да стане наставник в други отбори само и само за да запази поста си при шампиона на Англия.

37-годишният испанец бе много сериозно спряган за един от вариантите пред Арсенал през миналото лято, когато Арсен Венгер напусна клуба след 22 години начело. В крайна сметка позицията на мениджър отиде в ръцете на Унай Емери.

Колкото до Гуардиола, той има договор със Сити до 2021 година и не крие, че е щастлив в клуба. Това обаче не му пречи да засвидетелства публично високото доверие, с което Артета се ползва в неговите очи. „Той е невероятно човешко същество. Воден е от невероятни ценности, които са от значение в съблекалнята и сплотяват отбора”, заяви Гуардиола.

„Той вече е страхотен мениджър и го чакат изумителни успехи за в бъдеще. Определено съм сигурен, че може да ме наследи, да. Той реши да остане, за което му благодаря, но всеки сам избира накъде ще поеме за в бъдеще. Рано или късно ще се случи (има предвид престижно назначение за Артета – б.р.).”

„Той е млад треньор, но вече има опита да се справя с големи играчи и отбори. Неговата работна етика е уникална, а той разполага със специален талант да анализира какво се случва, да намира решения. Говорим си много за това в какво вярва той, какво чувства и така нататък. Той ми помогна много, особено през първата ми година. Микел познава дълбоко Висшата лига, като например какво е да играеш срещу Стоук. Той може да обясни на играчите по-добре какво им предстои, отколкото аз го правя, защото е играл срещу тези отбори и бил част от Висшата лига в течение на 10-11 години. Това е много време и по тази причина Микел ми помогна много и все още го прави”, заключи Гуардиола.

Манчестър Сити днес приема Уотфорд от 17 часа българско време в своя двубой от 6-ия кръг на Висшата лига. Срещата можете да проследите чрез прякото предаване на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.