Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола смята, че неговият тим е придал нова дефиниция на това какво означава успех във Висшата лига на Англия. Испанският наставник отправи психологически удар към всичките си конкуренти на домашната сцена, като заяви, че очаква неговите „граждани” да станат още по-добри.

Три кръга преди края Ливърпул не се е отказал да преследва първото място, като изостава само на точка зад лидера Сити. При все че манчестърци спечелят всичките си двубои до края, няма сила на света, която да им попречи да защитят шампионската си корона.

Все още е напълно възможно да се стигне до невъзможна доскоро ситуация, в която Ливърпул да събере 97 точки в края на кампанията (ако спечели своите оставащи 3 мача) и да не стане шампион. За Гуардиола подобно нещо би било доказателство единствено колко високо е вдигнал летвата неговия собствен тим.

„Не знам какво ще се случи за в бъдеще, но стандартите, които зададохме през миналия сезон в Манчестър Сити, вдигнаха летвата”, коментира Гуардиола. „Хората знаят, че трябва да натрупаш близо до 100-те точки, за да спечелиш първенството. Преди тази граница беше 90 пункта. Този стандарт поставихме през миналия сезон.”

„Ние помогнахме на Ливърпул да стигне дотук, както и те помогнаха на нас да продължаваме, да не спираме. Благодарение на Ливърпул ние се състезаваме. Ливърпул вече е наясно, че за да спечелят трофея, ще имат нужда от много точки. Това е посланието ни към всички останали – ще ви трябват над 90 точки и другата година.”

„Челси стават по-добри, има ги и Манчестър Юнайтед, и Тотнъм. В крайна сметка сме на 25 точки пред Юнайтед, както и на 22 пред най-близкия друг преследвач (извън Ливърпул – б.р.). Ако искат да запазят позициите си, ще трябва да се подобряват.”

„Преди нас беше по-лесно да се спечели първенството, защото всеки можеше да загуби срещу всеки. Миналата година спечелихме доста мачове, през тази година загубихме само 4. Това е нашият стандарт.”

„Знаете, че когато Юсейн Болт бяха на 100 метра, това е стандартът и другите трябва да го постигнат. Точно както Тайгър Уудс в голфа, същото е. 100 точки на сезон – ако искате да се мерите с нас, трябва да го направите. Подписвам се, че ще поддържаме това ниво, подписвам се, че ще го направим и през следващия сезон. Не очаквам нищо друго”, допълни Гуардиола.