Манчестър Сити временно излезе на първо място във Висшата лига на Англия, след като по шампионски взе гостуването си срещу Евертън с 2:0 в изтеглен мач от 27-ия кръг на първенството. Играчите на Хосеп Гуардиола реализираха по едно попадение в продълженията на всяко от полувремената и оглавиха таблицата заради по-добрата си голова разлика спрямо досегашния водач Ливърпул (който също има 62 точки).

„Небесно сините” показаха, че разполагат с моралния и физически ресурс да спечелят мач, в който не успяха да демонстрират чак толкова много от футболния си арсенал. Евертън до голяма степен обърна нещата в посока на битката и надлъгването, макар че дори така не успя истински да застраши актуалния първенец на Англия.

Сити определено се ориентира по-бързо в ситуацията на „Гудисън Парк” и беше на сантиметри да поведе за трети пореден мач с изключително ранен гол. В 3-ата минута защитата на Евертън не изби много убедително центриране от ъглов удар, а топката отскочи към намиращия се вляво от дъгата Лерой Сане. Той укроти на гърди, остави топката да тупне и я изстреля от въздуха, а Джордан Пикфорд с облекчение отдъхна, когато тя премина покрай външната страна на лявата му греда.

В 16-ата минута стражът на домакините допусна сериозна грешка при друго центриране от корнер, когато прецени лошо излизането си и остана много, много под топката. Аймерик Лапорт без никакъв проблем взе високия дуел, но реши да бъде излишно прецизен търсейки долния ъгъл, поради което стреля в аут.

Само три минути по-късно и гредата зад английския национал беше разтърсена прилично. Сане овладя чудесен диагонален пас отляво точно при ъгъла на наказателното поле. Германецът с хитър пас в коридор изведе Давид Силва до самото вратарско поле. Испанецът даде подканяща ниска топка на 3-4 метра пред голлинията, а Илкай Гюндоган нанесе шут точно преди да загуби равновесие. Получи се рикошет в защитник на „карамелите” и кълбото отскочи от напречната греда.

Някъде тук Евертън повиши нивото на агресията в играта си и успя да премести действията по-далеч от вратата на Пикфорд. Всъщност в един дълъг период от срещата „гражданите” не успяваха да организират сносна атака, ала се оказа, че имаха нужда от само още един шанс. Той дойде дълбоко в добавеното време към първата част. Давид Силва изпълни пряк свободен удар по левия фланг, а около точката на дузпата Лапорт демонстрира впечатляващ отскок и нанесе много красив удар с глава. Пикфорд се разпъна максимално, но траекторията на изстрела беше извън възможностите му – 0:1.

След почивката в играта на Сити определено се промъкнаха знаци на умора, от което домакините така и не успяха да се възползват. Евертън действаше твърде изнервено и припряно, като сам осуети и малкия си брой изгодни възможности за атака.

„Гражданите” на Гуардиола пък профукаха два изгодни шанса да доубият интригата в срещата. Първият от тях дойде в 58-ата минута, когато една рикоширала топка се вдигна високо в наказателното поле, а Пикфорд не успя да стигне навреме до нея, претендирайки за нарушение на Давид Силва срещу себе си. Такова не беше отсъдено, а Агуеро получи възможност да вкара със задна ножица на почти празна врата. Нетипично за себе си аржентинецът, който беше под пара в предишните няколко мача, стреля в аут по диагонала.

В 69-ата Евертън сам се вкара в неприятности с невъзможността да изрита топката далеч от наказателното си поле. Последователно Давид Силва и Рахийм Стърлинг пресичаха опитите на домакините, а последният дори нанесе шут, който рикошира коварно в Майкъл Кийн и облиза горния край на напречната греда.

Всичко приключи окончателно в 7-ата минута от продължението, когато дебалансираната отбрана на Евертън позволи на Кевин де Брюин твърде елементарно да изведе Габриел Жезус сам срещу вратаря. Пикфорд се справи с първия изстрел на бразилеца, ала Курт Зума нямаше как да му попречи при добавката с глава – 2:0 и три точки за Сити.