Манчестър Сити е изправен пред угрозата да бъде отстранен от  участие в Шампионската лига за неопределен период от време. С тази информация гръмна немското списание „Шпигел”, позовавайки се на информации от изтекли имейли, в които става ясно как „гражданите” заблуждават УЕФА и заобикалят правилата за Финансовия феърплей.

Подобно развитие на ситуацията би било голям удар за „гражданите”, които не биха били в състояние да привличат нови футболисти и биха срещнали огромни трудности да балансират финансите на клуба без финансовите инжекции на собственика Шейх Мансур.

В момента срещу Сити тече разследване, след като през ноември миналата година изтекоха имейли с информация относно това как „гражданите” получават финансиране от  инвестиционен фонд „Абу Даби Юнайтед Груп, който е собственост на Шейх Мансур.

Според правилата на УЕФА, инвестираните директно средства в клуба от неговия собственик имат строго определен лимит, с който се цели предотвратяване на свръх-инфлация на футболния пазар.  

През януари Ив Льотрем, председател на комисията отговаряща за финансовия надзор в УЕФА заяви, че Манчестър Сити е изправен пред „най-тежкото наказание”, ако се докаже вината на клуба.

Новата порция от имейли, които стигнаха до „Шпигел”, доказват точно нарушаване на правилата. От тях става ясно, че „гражданите” са регистрирали рекордни приходи в последните години именно благодарение на спонсорски договори, които обаче са били финансирани именно от собственика Шейх Мансур.