Точно когато съперниците на Манчестър Сити си помислиха, че няма как да станат по-добри, отново останаха изненадани. Причината е, че „гражданите” вече се възползват от възможностите на изкуствения интелект, за да усъвършенстват постиженията си.

Мениджърът Хосеп Гуардиола вече може да види на своя таблет в реално време как се представят играчите му. Самите футболисти също получават информация на момента – анализи и инструкции на секундата, докато са на терена, в игра.

Това е само върхът на айсберга от технологии, които вече са внедрени при работата на Манчестър Сити. Клубът отделя много време и ресурси, за да гарантира, че са възможно най-напред в технологичната футболна революция.

Един от директорите в клуба Омар Берада уточни, че изкуственият интелект, който се внедрява може да подобри тактическата работа на отбора. Той обаче смята, че човешките знания трябва да вървят ръка за ръка с новите технологии, за да бъде извлечено най-доброто от тима.

The Sun информира, че Пеп Гуардиола все пак няма защо да се притеснява за позицията си, тъй като тази технология все още не е достатъчно напреднала, за да замени човека.

„Нашите треньори го използват, за да говорят с играчите, за да подобряват позицията им в определени моменти на играта, за да се постигнат тактическите изисквания на треньора. Тази технология ни позволява да визуализираме това, което треньорът се опитва да предаде на футболистите”, разказва още Берада.

Играчите харесват този начин на работа.

„Ако мислите, че тази революция ще замени традиционния начин на комуникация между треньор и футболист, бъдете сигурни, че винаги ще бъде вербален, с бележник. Това е само инструмент, който много по-точно и ясно позволява на играчите да доловят посланието на мениджъра.”

Манчестър Сити има инсталирани камери на стадиона, които позволяват 360-градусово визуализиране. Извън съоръжението има инсталиран голям интерактивен екран, който дава възможност на феновете да анализират статистиката.

От клуба продължават да инвестират в научноизследователска дейност, която да подобрява футбола. „Гражданите” бяха първият тим във Висшата лига, който започна да излъчва мачовете си в света на виртуалната реалност.