Капитанът на Манчестър Сити Венсан Компани не счита, че инвестициите от катарските собственици на клуба са осигурили на „гражданите” нечестно преимущество.

32-годишният белгийски защитник пристигна в Сити през август 2008-а, само седмица преди шейх Мансур да купи клуба от бившия президент на Тайланд Таксин Шинаватра. 10 години по-късно след милиарди паундове в инвестиции, „небесно сините” се трансформираха в един от колосите на Висшата лига. Естествено, процесът не беше гладък, за което говори и глобата от 60 милиона евро, която УЕФА наложи на клуба през 2014-а заради нарушения на финансовия феърплей.

Десетилетие от революцията, в която Бербо отказа да участва

„Всяка една инвестиция на Сити през последните години бе, за да се превъзмогне преимуществото на останалите клубове, които имаха 20 години преднина”, коментира Компани.

„Алтернативата е да отидете в Германия, където Байерн Мюнхен всяка година обезкървява лигата, защото има 11 милиона фенове. Така че какъв избор имаш? Какво би било справедливо статукво? Дали Сити трябва да си бе останал в третата дивизия (където клубът се подвизаваше 10 години преди идването на шейх Мансур – б.р.) и да си каже: „Имаме страхотни фенове, но не ни е позволено да постигаме успехи”?”, допълни ветеранът в защитата на Сити.