Точно два месеца преди откриването на новия сезон в Англия, вече е ясна и програмата за всички отбори. И макар шампионатът да стартира със страхотно дерби между Манчестър Юнайтед и Челси, в този маратон ще има множество подводни камъни за всички преследвачи на титлата. 

Ето и кои са те: 

- Шампионът Манчестър Сити започва със сравнително преодолима програма. В първите шест кръга играят с Уест Хем, Тотнъм, Борнемут, Брайтън, Норич и Уотфорд. Тежките изпитания идват през ноември. Първото дерби с Ливърпул за сезона е на 9 ноември на "Анфийлд", следва паузата за националните отбори и след нея Сити е домакин на Челси. Месецът завършва с гостуване на Нюкасъл, а в началото на декември е първото за сезона градско дерби с Юнайтед. Второто е през март. 

- Доста по-балансирана е програмата на Ливърпул. Мърсисайдци нямат струпване на тежки сблъсъци, като битките със Сити са през ноември и в началото на април, а с градския съперник Евертън - през декември и март. 

- Челси започва с голямо дерби срещу Юнайтед, но след това програмата е благосклонна към лондончани, които първо посрещат Лестър, а след това играят последователно с новаците Норич и Шефилд Юнайтед. Около Коледа лондончани имат градски дербита с Арсенал и Тотнъм, но прекъснати с мач срещу Саутхемптън между тях. През февруари са два поредни мача с Челси и Тотнъм, но с две седмици пауза между тях. 

- Тотнъм има тежко начало. Макар да започва с новака Астън Вила, тимът на Маурисио Почетино после има тежки задачи срещу Манчестър Сити и Арсенал. Второто голямо дерби на Северен Лондон е чак през април, така че началото и краят на кампанията се очертават тежки за "шпорите". 

- Арсенал има най-голямо струпване на тежки мачове от всички грандове. За "артилеристите" натоварени ще са два периода. Първият е в самото начало, когато започват с тежко гостуване в Нюкасъл и след уж лекото домакинство на Бърнли, следват гостуване на Ливърпул и домакинство на Тотнъм. Около Коледа и Нова година предстои нов тежък период за "топчиите", като на 28 декември играят с Челси, а на 1 януари с Манчестър Юнайтед.

- Манчестър Юнайтед също има доста подводни камъни. Започва тежко срещу Челси, а покрай октомврийската пауза за националните отбори има два последователни трудни мача - преди нея е домакинството на Арсенал, а след нея е гостуването на Ливърпул. В началото на 2020 г. пък се редуват гостуванията на Арсенал, Ливърпул и Челси... Доста напечено се очертава за "червените дяволи".