Откак арабският консорциум от Абу Даби закупи Манчестър Сити през 2008-а година, клубът закупи някои от най-талантливите футболисти във футбола. Сегашният състав на „гражданите” е един от най-добрите отбори, които са се състезавали във Висшата лига. И въпреки това, при цялото си финансово богатство, отбраната на отбора е донякъде проблемна област, след като Сити търсеше способен партньор и евентуален наследник на легендата на клуба – Венсан Компани.

Десетима футболисти се изредиха от 2008-а до белгиеца, както и след неговото оттегляне през миналия сезон. Много от тях дойдоха и си тръгнаха – Джолиън Лескът, Коло Туре, Жером Боатенг, Стефан Савич, Матия Настасич, Мартин Демикелис и Еяким Мангала, който въпреки добрите си футболни години не успя да се приспособи към отбора на Сити.

Двама други – Николас Отаменди и Джон Стоунс, остават част от състава на Сити и продължават да жънат успехи под ръководството на Хосеп Гуардиола. Въпреки това, след липсата на Компани в тази зона на терена, Сити продължи да изпитва проблем с партньора Компани в защитата. Това се промени през януари 2018-а, когато Сити заплати 65 милиона евро на Атлетик Билбао, правейки го най-скъпият защитник в клубната история.

В течение на времето се видя, че парите, дадени за бранителя са напълно оправдани, след като той се вписа отлично в концепцията на Гуардиола, помагайки на клуба да спечели две поредни титли, както и требъл през миналия сезон в Англия.

„Наясно съм, че съм важен за отбора. Пеп ми дава цялата увереност и това ме прави щастлив”, сподели Лапорт пред The National за визита на Манчестър Сити при малки футболисти в Абу Даби. „Той вярва в отбора и се надявам да имаме още много хубави моменти и спечелени трофеи, както през миналата година”, коментира французинът.

Аймерик Лапорт контузи коляното си по-рано през сезона, като травмата го извади за дълъг период от игра. Три победи и един равен в първите четири мача от сезона с Лапорт записа Сити, но след това загуби три пъти, направи един равен, и това в десет мача, за да може да изостава на 11 точки зад лидера Ливърпул.

Аймерик Лапорт

източник: БГНЕС

Въпреки очевадното надмощие на Ливърпул досега, Лапорт не губи надежда, че Сити може да спечели трета поредна титла в Премиър лийг, напомняйки как през миналия сезон клубът от Манчестър е обърнал седемточков дефицит за трофея, който бе завоюван в последния кръг. „Разбира се, че Сити може да спечели титлата. През миналата година бяхме в сходна ситуация с Ливърпул, но имахме време да възстановим щетите, настигнахме ги, след което спечелихме Премиър лийг. Можем да го направим и сега. Трябва да сме сигурни, че ще работим много и няма да губим повече мачове”, призна Лапорт.

След като Лапорт се завърне в игра, няма съмнение, че отборът ще получи допълнителен пик в играта си. „Възстановяването ми върви много добре. Все още ми трябва време, но се надявам да се върна възможно най-скоро в игра с моя отбор. Не мога да кажа колко точно още ще липсвам, но мисля, че ще е до месец и половина”, акцентира Аймерик Лапорт.

„Наслаждавам се на престоя си в този клуб. Моите приятели и семейството ми често идват при мен. Единственото, което не ми допада е времено, но няма значение. Щастлив съм в града, общността на Англия и отбора. Тук съм, за да играя футбол и това ме прави щастлив, че го правя”, завърши Лапорт.

Превод: The National.