Манчестър Сити завърши 1:1 в гостуването на Саутхемптън, въпреки че доминираше през по-голямата част от мача от 23-ия кръг във Висшата лига. Кайл Уолкър-Питърс (7) вкара за "светците", Аймерик Лапорт (65) се разписа за гостите. Така бе сложен край на забележителната серия от 12 поредни победи на "гражданите" във Висшата лига. Ман Сити не бе губил точки от 30 октомври, когато допусна поражение от Кристъл Палас (0:2).
Домакините влязоха със самочувствие в мача и не позволиха опасности пред своята врата в началните минути. А при първата си по-сериозна атака стигнаха до гол. В 7-ата минута Нейтън Редмънд пусна страхотен пас към Кайл Уолкър-Питърс, който с фантастичен изстрел прати топката в далечния ъгъл за 1:0.

Попадението като че ли притесни "гражданите", които едва 10 минути след това затрудниха защитата на Саутхемптън. Кевин де Бройне разсече отбраната на светците и изведе отлично Жоао Кансело отляво, който обаче вместо да центрира към непокрития Рахийм Стърлинг, прати топката право в ръцете на вратаря Форстър.
 
"Светците" вкараха и втори гол в 23-ата минута, но за радост на Сити той бе отменен заради засада. Ромеу изведе Броя зад отбраната на гостите и той с техничен удар покрай Едерсон я прати в мрежата на бразилския страж.  Играчите на Гуардиола трудно стигаха до голови позиции и Жоао Кансело опита да изненада Форстър с изстрел от дистанция, но топката премина високо над вратата.
 
С всяка изминала минута атаките на Сити ставаха все по-свирепи и "светците" често се задъхваха. Рахийм Стърлинг беше близо до изравняването в 35-ата минута, след като финтира Че Адамс в наказателното поле и технично насочи топката в далечния ъгъл, но точността му изневери. Три минути след това страхотна изява на Форстър запази преднината на домакините. Стърлинг получи чудесен пас от Фодън на границата на вратарското поле и стреля без забавяне. Котешкият рефлекс на стража на "светците" обаче му попречи да се разпише. Секунди преди почивката майсторски шпагат на Мохамед Салису предотврати поредна опасност в наказателното поле.

Гостите можеха да получат второ попадение в началото на втората част. Защитникът Ян Беднарек отклони хитро центриране от корнер, но Едерсон внимаваше и парира удара му. Това като че ли беше сигнал за Манчестър Сити да се втурне отново в атака и много бързо домакините бяха притиснати в тяхното наказателно поле. Контраатака в 53-ата минута обаче като по чудо не завърши с гол във вратата на "гражданите". Гросмайсторски шпагат на Емерик Лапорт в краката на Армандо Броя предотврати удвояване на резултата. При последвалия корнер играчите на Гуардиола отново имаха късмет, след като последователно Броя и Беднарек не успяха да намерят целта.

Усилията на Сити дадоха резултат в 65-ата минута, когато Аймерик Лапорт бе изпуснат от домакините при центриране от пряк свободен удар и отблизо с глава прониза Форстър за 1:1.

Пет минути след гола Кевин де Бройне бе близо да направи пълен обрат, но фамозният му шут от дъгата на наказателното поле срещна гредата. 120 секунди по-късно белгиецът сложи топката на главата на резервата Жезус, но и неговият удар бе спрян от гредата. 

В 77-ата минута гостите имаха претенции за дузпа, след като Де Бройне се строполи на границата на наказателното поле. Съдията Саймън Хупър обаче не бе на същото мнение, а получи и подкрепата на ВАР. Две минути след това безразсъдно влизане на Стюарт Армстронг в бедрото на Лапорт отново отвори работа на хората, отговарящи за ВАР, но бе преценено, че нарушението не е за червен картон и футболистът на Саутхемптън получи само жълт.

В добавеното време Кевин Де Бройне се опита да донесе победата на Ман Сити с хитър удар между краката на вратаря Фрейзър, но и този път не успя, а радостта на домакините след последния съдийски сигнал бе огромна.

 

САУТХЕМПТЪН - МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:1

1:0 Кайл Уолкър-Питърс (7)
1:1 Аймерик Лапорт (65)
 
САУТХЕМПТЪН: 44 Форстър, 2 Уолкър-Питърс, 35 Беднарек, 22 Салису, 15 Перо, 11 Редмънд, 8 Уорд-Праус-к, 6 Ромеу, 17 Армстронг, 10 Че Адамс, 18 Броя

​Мениджър Ралф Хазенхютъл

МАНЧЕСТЪР СИТИ: 31 Едерсон, 2 Уолкър, 3 Диаш-к, 14 Лапорт, 27 Кансело, 20 Силва, 16 Родри, 7 Стърлинг, 17 Де Бройне, 10 Грийлиш, 47 Фодън

Мениджър Хосеп Гуардиола