Лидерът в Премиър лийг Манчестър Сити е с 80,5% шансове да защити титлата си в Англия, според статистика, генерирана от Opta.

“Гражданите“ имат точка актив на върха спрямо втория Ливърпул дни преди последния кръг от сезона и победа срещу Астън Вила ще им гарантира титлата, дори Ливърпул да срази Уулвърхемптън Уондърърс у дома. Специализираното издание за детайлна статистика – Opta, показа създаден модел на шансовете на всички 20 отбора в Премиър лийг на коя позиция и с какъв процент шанс могат да завършат в края на сезона.

Този модел дава на отбора, воден от Хосеп Гуардиола, 80,5% шансове да финишира сезона на първо място, докато Юрген Клоп и Ливърпул са с едва 19,5% да задминат манчестърци в края на кампанията. В борбата за Топ 4 Тотнъм Хотспър е голям фаворит да си подсигури класиране в Шампионската лига догодина, като отборът на Антонио Конте е с 84,3% шанс за четвъртото място, докато Арсенал е със скромните 15,7% да изместят големия си враг от столицата.

„Шпорите“ имат за задача да не загубят срещу последния Норич Сити в неделя, докато Арсенал приема Евертън, който преди броени часове си капарира мястото в елита и догодина.

Манчестър Юнайтед пък е с 21,5% шанс да се свлече до седмото място и да играе в Лига на конференциите, което ще е тяхното най-лошо класиране във Висшата лига от 2013/14.

„Червените дяволи“ ще стигнат до това място, ако се провалят да победят Кристъл Палас като гост и Уест Хем срази при визитата си Брайтън.

В другия край на класирането този модел смята, че Бърнли е с 84,2% шанс да избегне класирането, докато Лийдс е с едва 15,8% да се спаси. Лийдс пътува до Лондон за гостуване на Брентфорд и се нуждае от по-добър резултат от този на Бърнли при домакинството му на Нюкасъл Юнайтед.