Манчестър Сити е новият-стар шампион на Висшата лига. „Гражданите“ спечелиха с 4:1 гостуването на Брайтън от 38-ия кръг на Висшата лига. По този начин воденият от Хосеп Гуардиола отбор спечели за втора поредна година титлата в Премиършип. „Небесносините“ се превърнаха в първия отбор, който успява да спечели титлата във Висшата лига в два последователни сезона от 10 години насам. За последно това стори Манчестър Юнайтед. Манчестър Сити завърши сезона с 98 точки. "Гражданите" станаха шампиони за шести път в своята история. 

Бернардо Силва създаде напрежение в наказателното поле на Брайтън в 4-та минута, но не успя да нанесе добър удар. 

Алиреза Джаханбакш отправи изнеадващ удар от дистанция в 9-та минута, но топката премина встрани от десния стълб на вратата на Едерсон. 

Зинченко отправи удар от разстояние, след което се получи рикошет, но Мат Райън спаси. 

Илкай Гюндоган отправи плътен удар в 19-та минута, но Мат Райън спаси. 

Рияд Марез отправи прострелно центриране в наказателното поле на Брайтън, но Райън плонжира и успя да избие топката. 

Брайтън поведе в резултата в 27-та минута. Паскал Грос центрира в наказателното поле на Манчестър Сити, където Глен Мъри надскочи Зинченко и вкара топката във вратата на Едерсон. 

Манчестър Сити изравни резултата в 28-та минута. Аймерик Лапорт подаде към Давид Силва, който остави топката за Серхио Агуеро. Аржентинецът излезе сам срещу Райън и не пропусна да се разпише. 

Манчестър Сити можеше да обърне развоя на срещата още в 30-та минута. Зинченко центрира в наказателното поле на Брайтън, където Бернардо Силва засече топката с глава и стреля, но Мат Райън успя да спаси и да закове топката на гол линията. 

Рияд Марез направи много добър индивидуален рейд в 37-та минута, който бе завършен с удар, но Райън се намеси и топката бе избита в корнер. 

Манчестър Сити осъществи пълен обрат в 38-та минута. Рияд Марез центрира от корнер в наказателното поле на Брайтън, където Аймерик Лапорт бе оставен непокрит и с глава вкара топката във вратата на Райън. 

Рияд Марез отправи много хубав удар в 42-та, но Райън спаси. 

Брайтън имаше последен думата през първото полувреме. Люис Дънк отправи много опасен удар от фаул в първата минута на добавеното време на първата част, но Едерсон внимаваше и изби в корнер. 

Рияд Марез направи добър пробив в 47-та минута по десния фланг, след което центрира прострелно, но Дъфи изчисти пред гол линията. 

Люис Дънк отправи опасен удар с глава в 54-та минута, но неточно над напречната греда в аут. 

Рахийм Стърлинг направи индивидуален рейд в 56-та минута, който бе завършен с удар, но Райън спаси. Пет минути по-късно вратарят на Брайтън направи ново спасяване след удар на Стърлинг. 

Брайтън - Манчестър Сити 1:4

източник: Gulliver/GettyImages

Манчестър Сити реализира трети гол в 63-та минута. Давид Силва подаде към Рияд Марез, който финтира един играч на Брайтън и с удар от границата на наказателното поле вкара топката в горния ляв ъгъл на вратата на Мат Райън.

Илкай Гюндоган бе изведен на добра позиция в 67-та минута в наказателното поле на Брайтън и стреля, но встрани от левия стълб на вратата на Райън.

Манчестър Сити вкара четвърти гол в 72-та минута. Илкай Гюндоган завъртя топката от фаул и я прати във вратата на Мат Райън.

Серхио Агуеро можеше да вкара пети гол в 88-та минута. Пред него се откри добра възможност, но ударът му бе блокиран. 

Манчестър Сити събира умопомрачителните 98 точки и завършва сезона във Висшата лига с голова разлика от +72 /95 вкарани гола и 23 допуснати/. Ливърул ще остане на второто място, въпреки че има само една загуба през сезона, допусната именно от „небесносините", и с актив от 97 точки.

Манчестър Сити успя да защити трофея от Висшата лига за първи път в своята 125-годишна история. "Гражданите" също така са първият клуб в Англия от 10 години насам, който успява да защити спечелената от предходната година титла. За последно това стори Манчестър Юнайтед на сър Алекс Фъргюсън през сезоните 2007/08 - 2008/09. Титлата е шеста за Ман Сити и четвърта за клуба в ерата на Висшата лига. Повече имат само Челси (5) и Манчестър Юнайтед (13).

Gulliver/GettyImages
43 снимки

Брайтън – Манчестър Сити 1:4

1:0 Глен Мъри 27'

1:1 Серхио Агуеро 28'

1:2 Аймерик Лапорт 38'

1:3 Рияд Марез 63'

1:4 Илкай Гюндоган 72'

Брайтън: Мат Райън, Бруно, Дъфи, Люис Дънк, Бернардо, Антони Нокер, Каял, Ив Бисума, Джаханбакш, Паскал Грос, Глен Мъри

Манчестър Сити: Едерсон – Кайл Уокър, Венсан Компани, Аймерик Лапорт, Олександър Зинченко – Илкай Гюндоган, Рияд Марез, Давид Силва, Бернардо Силва, Серхио Агуеро, Бернардо Силва

Стадион: "Амекс Стейдиъм"

Съдия: Майкъл Оливър