Манчестър Сити отговори незабавно на решението на УЕФА да прехвърли разследването върху евентуалното нарушение от страна на английския клуб на правилата за „Финансов феърплей“ на Комисията за финансов контрол, което би могло да доведе до наказание на „гражданите“ и евентуалното изключване на отбора от Шампионска лига през следващия сезон, ако се докаже, че клубът е виновен.

В изявлението си английският отбор рязко се сблъсква с УЕФА и с ръководителя на органа за финансов контрол на клубовете – бившият премиер на Белгия Ив Льотерм.

„Манчестър Сити е разочарован, но за съжаление не е изненадан от внезапното обявяване на прехвърлянето на случая направено от главния следовател Ив Льотерм“, се казва в изявлението на английския клуб.

„Манчестър Сити разчита изцяло на положителен резултат, когато въпросът ще се разглежда от независим съдебен орган“, добавят от клуба, като настояват, че „твърденията за финансови нередности остават напълно погрешни и са игнорирани неопровержими доказателства“.

Манчестър Сити заключава в своето изявление, че „решението съдържа грешки, погрешни тълкувания и има обърквания, които се дължат фундаментално на липсата на надлежен процес и все още има нерешени въпроси, които са повдигнати от английския клуб. Манчестър Сити счита за напълно незадоволителен, ограничен и враждебен процес."

УЕФА обяви, че председателят на комисията за финансов контрол Ив Льотерм е отнесъл случая до Съдебната камара на Органа за финансов контрол към УЕФА, след като бившият премиер на Белгия е направил своите препоръки към тази последна инстанция. Всичко това означава, че разследването е приключило, а Льотерм и членовете на комисията явно са намерили достатъчно основания да дадат случая на съдебната камара, която трябва да вземе своето решение. 

От няколко дни се твърди, че болшинството от членовете на комисията са на мнение, че Манчестър Сити е нарушил правилата и заслужава да бъде изхвърлен от Шампионската лига за срок от една година. 

В Манчестър Сити се надяват, че крайното решение на независимия съдебен орган ще бъде в тяхна полза. 

Разследването срещу Манчестър Сити започна след серия от материали в "Der Spiegel" през миналата година, посветени на схеми със спонсорски договори, чрез които клубът заобикаля правилата за "Финансов феърлей". Разкритията бяха направени с помощта на "Football Leaks", които публикува информация, че клубът е заобикалял правилата за "Финансов феърплей" и е получавал нерегламентирано пари от инвестиционен фонд в ОАЕ, които са били замаскирани като спонсорски договор с компанията "Етихад", която по принцип е основен спонсор на отбора.

В последните години УЕФА все повече затяга правилата за финансиране на отборите, като дори и грандовете вече са под прицел за всяко нарушение.