Английският шампион Манчестър Сити е спечелил делото срещу Висшата лига, което започна през лятото, твърди Daily Mail. Важно е да се отбележи, че този казус е напълно независим от големия процес, който разглежда 115-те обвинения, повдигнати от Висшата лига срещу клуба за финансови нарушение.

Делото касае правилото на Висшата лига за трансакции с асоциирани страни. Целта на въвеждането му, което стана факт след закупуването на Нюкасъл Юнайтед от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, бе всички сделки между даден клуб и други лица, свързани със собствениците на въпросния клуб, да се извършват на справедлива пазарна стойност, а не на раздути цени, с които клубовете да оправят счетоводството си. Оттогава бордът на Висшата лига разглежда всички трансакции, за да се увери, че операциите се извършават на справедлива пазарна стойност.

Показателно за победа на Сити в съда е, че днес в Лондон се състоя среща между всичките 20 клуба от Висшата лига и първоначално на нея беше планирано гласуване на евентуални промени на това правило. В последния момент обаче гласуването беше премахнато от дневния ред без обяснение към медиите.

The Times твърди, че това подсказва успех на Ман Сити по делото, защото ако евентуалните промени бяха гласувани днес, то те нямаше да имат никаква стойност. Затова вероятно клубовете са преценили, че няма смисъл да се захващат с нещо, което тепърва ще трябва да бъде уточнявано като правило.