Отборът на Манчестър Сити победи безапелационно с 4:1 като гост Бърнли в двубой от междинния 15-ти кръг на Висшата лига. Габриел Жезус откри резултата в 24-ата, а в 50-ата минута удвои. Родри направи резултата класически в 68-ата минута. Риад Марез също се разписа в 87-ата минута, а две по-късно Роби Брейди отбеляза почетното попадение за домакините. 

GettyImages/Gulliver
92 снимки

"Гражданите" не оставиха съмнения кой е по-добрият тим на терена и изцяло контролираха развоя на срещата. Домакините не направиха почти абсолютно нищо, за да затруднят играчите на Пеп Гуардиола и отправиха едва два точни удара по посока на вратата на Едерсон. Единственото разочароващо за гостите бе, че отново не успяха да запишат "суха" мрежа, като в осми пореден двубой допускат попадение. 

С тази победа "небесно-сините" изместват, поне за 24 часа, Лестър на втората позиция и събират актив от 32 точки. Футболистите на Шон Дайш са 11-ти с 18 точки. В следващия кръг е дербито на Манчестър между Сити и Юнайтед на "Етихад". Бърнли пък ще гостува в Лондон на Тотнъм.  


БЪРНЛИ – МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:4

0:1 Габриел Жезус 24'

0:2 Габриел Жезус 50'

0:3 Родри 68'

0:4 Риад Марез

1:4 Роби Брейди 89'

Първата по-интересна ситуация дойде в шестата минута, когато Анхелиньо стреля извън наказателното поле, а Габриел Жезус засече топката с пета и отбеляза във вратата на Ник Поуп, но голът бе отменен правилно заради засада на бразилеца. 

След спокойни минути в 24-тата „гражданите“ все пак поведоха. Кевин Де Бройне тръгна на пробив през центъра, но Джак Корк се хвърли в краката му в центъра и топката му бе избита. Давид Силва взе топката и направи двойно с Рахийм Стърлинг. Капитанът на гостите подаде на Габриел Жезус, който влезе в наказателното поле, нагласи си топката на десния крак и с красив фалцов удар прати топката в далечния ъгъл на вратаря за 0:1.  

Голът даде импулс на шампионите и в 32-рата минута имаха шанс да удвоят резултата. Стърлинг засече отблизо хубаво центриране на Де Бройне отдясно, но стражът на домакините Ник Поуп успя да спаси.

180 секунди преди края на първата част Бърнли имаше шанс да изравни, след като капитанът Бен Мий засече от въздуха хубаво центриране на фланга на Аарън Ленън, но ударът му бе блокиран.

Веднага след това  „гражданите“ организира бърза контраатака, която завърши с изстрел на Давид Силва, който обаче вратарят Ник Поуп успя да спаси с крак.

В 50-ата минута „гражданите“ нанесоха втори удар. След продължителна така на „небесно-сините“ Бернардо Силва центрира в наказателното поле, където от воле Жезус отбеляза втория си гол в срещата – 0:2.

Само три минути по-късно бразилецът можеше вече да има хеттрик, но изстрелът му премина встрани от дясната греда на Ник Поуп.

В 61-ата минута домакините нанесоха първия си точен изстрел в срещата. Дуайт МакНийл стреля силно от пряк свободен удар, но Едерсон успя да улови топката.

В 68-ата минута резултатът стана 0:3. Анхелиньо центрира в наказателното поле, където Бен Мий успя да изчисти с глава. Топката попадна в Давид Силва и опита удар, който бе блокиран. Кълбото обаче стигна до Родри, който от дъгата на наказателното поле нанесе страховито воле, което влетя с всичка сила под гредата на Ник Поуп, който успя да докосне топката, но не достатъчно, за да предотврати попадението.  

В 87-ата минута и резервата Риад Марез също успя да се разпише. Той получи топката от Бернардо Силва в половината на Бърнли, напредна през центъра и от границата на наказателното поле нанесе нисък удар по земята и отбеляза 50-тия си гол във Висшата лига.

Минута преди края на срещата все пак домакините успяха да отбележат почетно попадение. Джак Корк и Джеф Хендрик размениха подавания и последния получи в наказателното поле, но се получи в крака на Анхелиньо, след който топката се озова на пътя на Роби Брейди и той се разписа отблизо, за да оформи крайния резултат от 1:4.  

Стартови състави на двата отбора:

БЪРНЛИ (4-4-1-1): 1. Ник Поуп – 26. Фил Бардсли, 5. Джеймс Тарковски, 6. Бен Мий (к), 23. Ерик Питерс – 25. Аарън Ленън, 4. Джак Корк, 8. Дани Дринкуотър, 11. Дуайт МакНийл –  13. Джеф Хендрикс - 9. Крис Ууд

Старши треньор: Шон Дайш

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-3-3): 31. Едерсон  - 12. Анхелиньо, 30. Николас Отаменди, 25. Фернандиньо, 2. Кайл Уокър – 17. Кевин де Бройне, 16. Родри, 21. Давид Силва (к) – 7. Рахийм Стърлниг, 9. Габриел Жезус, 20. Бернардо Силва

Старши треньор: Пеп Гуардиола

Главен съдия: Джонатан Мос

Стадион: „Търф Моор“, Бърнли, Англия