Хеттрик на Джейми Варди (37, 54, 58) и голове на Джеймс Мадисън (77) и Юри Тилеманс (88) донесоха славен успех за Лестър Сити при визитата му на вицешампиона Манчестър Сити на „Етихад” – 5:2. „Гражданите” откриха резултата след малко повече от 180 секунди игра от Риад Марез, но това не попречи на „лисиците” да обезкуражат тотално четата на Хосеп Гуардиола за разгрома в Манчестър. Вторият гол за „небесносините” пък бе дело на Нейтън Аке в 84-ата минута.

Загубата на нанася сериозни щети по амбициите на Сити в битката за титлата на Англия. Лестър пък се изкачи на върха във временното класиране, след като има пълен актив от точки (9), а Манчестър Сити е 13-и с три точки и мач по-малко. Любопитен факт е, че това е първият мач в голямата кариера на Хосеп Гуардиола като треньор (656 мача), в който отбор, воден от него, регистрира пет попадения във вратата си.

30 снимки

Първият гол в северозападна Англия падна след само четири минути игра. Кевин Де Бройне центрира топката от ъглов удар, а Джеймс Джъстин отби напред. Топката се озова при Риад Марес, който с бомбен шут атакува вратата на Шмайхел и кълбото влетя по особено красив начин във вратата на датчанина.

През първия четвърт час отборът на Хосеп Гуардиола беше по-дейния в Манчестър и пресираше високо "лисиците". Те, от своя страна, опитваха да наранят "гражданите"на контраатаки, но в началото отбраната на Ман Сити се справяше добре с набезите на Джеймс Джъстин отляво, Тимоти Кастан отдясно и Джейми Варди. В 19-ата Де Бройне опита подаване към нападателя в мача за Сити - Стърлинг, но Шмайхел излезе и улови спокойно.

В 36-ата минута Кайл Уокър фаулира Варди в наказателното поле на домакините и реферът посочи бялата точка. Зад топката застана именно Варди, който с мощен изстрел изравни резултата на "Етихад" - 1:1. До края на полувремето нямаше опасности пред двете врати, а набезите за втори гол на Сити започнаха със старта на втората част. Удар на Риад Марез премина встрани в 52-ата минута и не се наложи намеса на Шмайхел, а миг по-рано отново алжирецът не нацели вратата на гостите.

Противно на очакванията хората на Брендън Роджърс реализираха пълен обрат. Тимоти Кастан бе изведен вдясно на наказателното поле на "гражданите" и видя Варди. Нападателят засече топката отблизо, през защитника на Ман Сити - Ерик Гарсия, и елиминира шансовете на Едерсон да се намеси след техничен удар с пета - 1:2. Три по-късно Едерсон направи първото си спасяване в мача след силен удар от средно разстояние на Барнс, но стражът прати топката в корнер.

В 64-ата минута Стърлинг видя с прелестно центриране Лиам Делап в наказателното поле на гостите. Той засече с глава, преборвайки Чаалар Союнджу, но топката отскочи в напречната греда на Шмайхел - аут. Четири по-късно Де Бройне видя на далечната града Стърлинг, но ударът на англичанина с глава беше неточен.

С шестия удар към вратата на Ман Сити пък Лестър вкара четвърти гол. Той беше дело на Джеймс Мадисън, който с ювелирно изпълнение не остави никакви шансове на Едерсон след удар с вътрешната страна на крака.

В 84-ата минута Нейтън Аке реализира първия си гол за Сити, след като засече топката от корнер с глава.

До края на срещата пък "лисиците" получиха нова дузпа след фаул срещу Мадисън, а зад топката застана Юри Тилеманс, който също бе безкомпромисен при третата дузпа за гостите. Това беше и последният по-интересен щрих в срещата.

Стартовите състави:

Ман Сити: Едерсон, Менди, Аке, Гарсия, Уокър, Родри, Фернандиньо, Марез, Де Бройне, Фодън, Стърлинг 

Лестър: Шмайхел, Кастане, Еванс, Союнджу, Джъстин, Менди, Амарти, Тилеманс, Прает, Барнс, Варди