Отборът на Манчестър Сити постигна доста изразителна победа над новия шампион на Англия – Ливърпул. "Гражданите" показаха феноменален футбол и победиха с резултат 4:0 в мач от 32-и кръг на Висшата лига. Кевин Де Бройне откри за домакините в 25-ата минута след точно изпълнена дузпа, а в 35-ата Рахийм Стърлинг удвои. В последната минута от първата част Фил Фоудън направи резултата класически. В 66-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн си отбеляза автогол. 

Възпитаниците на Пеп Гуардиола изиграха убийствен мач и закономерно се поздравиха с гръмкия успех. Те можеха да отбележат и още попадения, но само късмета и ВАР попречиха да се случи това. Ливърпул, от своя страна, изигра силни първи 20 минути и удари греда, но след това на терена имаше само един отбор на терена - този на "небесно-сините". Единственото извинение за необяснимата игра на "червените" може би беше заради цялата еуфория след спечелването на титлата миналата седмица. 

Манчестър Сити остава втори след тази победа с 66 точки, на двадесет от новия шампион. 

Gulliver/GettyImages
99 снимки


Преди началото на мача "гражданите" посрещнаха опонентите си с шампионски шпалир.

Още във втората минута Габриел Жезус реализира във вратата на Алисон, но бе отсъдена засада на бразилеца.

Две минути след това „мърсисайдци“ създадоха и първата реална възможност за гол. Върджил ван Дайк предостави великолепно дълго подаване за Мохамед Салах. Египтянинът овладя отлично и стреля от дъгата на наказателното поле, но Едерсон изби. Бенжамен Менди не успя да изчисти топката и Роберто Фирмино я открадна и опита удар, който обаче бе слаб и не затрудни бразилския страж на домакините.

В 18-ата минута Кевин Де Бройне изведе с чудесно подаване Жезус зад отбраната на гостите, но отново бе отсъдена засада. 

Минута след това Ливърпул удари греда. Роберто Фирмино овладя подаване от Трент Александър-Арнолд и с чудено подаване намери Салах пред наказателното поле. Египетският национал си освободи пространство за стрелба и нанесе удар, който обаче се отби в левия страничен стълб зад вратаря Едерсон. Топката се отби и стигна до Садио Мане, който обаче разочарова с овладяването и кълбото излезе в аут.

В 24-ата минута Манчестър Сити получи дузпа за нарушение на Джо Гомес , който Рахийм Стърлинг в наказателно поле. Капитанът Кевин Де Бройне се зае с изпълнението и реализира в 25-ата минута – 1:0 за домакините.

Десет минути по-късно "гражданите" стигнаха до второ попадение след страхотна атака. Де Бройне комбинира с Жесус, който изпревари Андрю Робъртсън и след това намери Фил Фодън. Той продължи с чудесен пас за Рахийм Стърлинг, който се справи с Джо Гомес и реализира в ъгъла – 2:0.​

В последната минута на редовното време на първата част резултатът стана класически. Скритият коз на Гуардиола – Фил Фоудън се справи като на шега с Робъртсън, след това направи двойно с Де Бройне и реализира покрай Алисон за 3:0.  ​

На почивката Юрген Клоп пусна в игра Алекс Окслейд-Чембърлейн на мястото на неубедителния Джо Гомес.

В 50-ата минута Рахийм Стърлинг можеше да покачи на 4:0, но Фабиньо парира изстрела му. Бившият играч на Ливърпул взе топката от центъра, напредна и от границата на наказателното поле стреля, но бразилецът се хвърли пред него и блокира удара. Секунди след това Ван Дайк изчисти удар на Фоудън от голлинията. Де Бройне обаче бе в засада в хода на атаката и едва ли щеше да бъде зачетено евентуално попадение.  

Две минути сред това футболистите на Сити замалко не си отбелязаха автогол. Салах центрира отдясно, а Ерик Гарсия опита да изчисти топката, но го направи в крака на Кай Уокър. В крайна сметка обаче тя попадна в обятията на Едерсон.

В 54-ата минута Садио Мане направи голям пропуск. След грешка в изнасянето на топката за Манчестър Сити Джордан Хендерсън с чудесен пас изведе сенегалеца само срещу Едерсон, но нападателя не успя да се ориентира и вратарят на домакините улови.  

120 секунди главният съдия на мача Антъни Тейлър отсъди дузпа в полза на Ливърпул заради нарушение на Кайл Уокър, който удари с лакът в гръб Мане. След намесата на системата ВАР обаче бе отсъден пряк свободен удар, а не дузпа, защото нарушението е било извън наказателното поле. Александър-Арнолд стреля, но на сантиметри от дясната греда на Едерсон.

В следващите минути в игра за „червените“ се появиха Дивок Ориги и Наби Кейта, които замениха съответно Роберто Фирмино и Джорджиньо Вайналдум. За Сити пък се включи Риад Марез. Той замени Габриел Жезус.

В 66-ата минута резултатът стана 4:0. След една мълниеносна контраатака на Сити завърши с удар на Стървниг, който излизаше в аут, но топката бе засечена от Алекс Окслед-Чембърлейн, който си отбеляза автогол.

Десет минути след това Мохамед Салах  получи отдясно в наказателното поле и опита удар към далечния ъгъл, но право в ръцете на Едерсон.

В 81-ата минута Рияд Марез стреля от границата на наказателното поле, но топката профуча много близо до гредата. 

В тези минути Жоао Кансело, Николас Отаменди и Бернардо Силва се включиха в игра за Сити. Те замениха Кайл Уокър, Аймерик Лапорт и Рахийм Стърлинг. За Ливърпул се появиха Нико Уилямс и Такуми Минамино, които смениха Трент Александър-Арнолд и Садио Мане.  

В последната минута от добавеното време Рияд Марез отбеляза пети гол, но попадението бе отменено след проверка със системата ВАР, тъй като преди това топката е срещнала ръката на Фоудън. 


МАНЧЕСТЪР СИТИ – ЛИВЪРПУЛ 4:0

1:0 Кевин Де Бройне (дузпа) 25' 

2:0 Рахийм Стърлинг 35'

3:0 Фил Фоудън 45' 

4:0 Алекс Акслейд-Чембърлейн (автогол) 66'

Стартови състави на двата отбора:

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-2-3-1): 31. Едерсон - 2. Кайл Уокър, 50. Ерик Гарсия, 14. Аймерик Лапорт, 22. Бенжамен Менди - 16. Родри, 8. Илкай Гюндоган - 47. Фил Фоуън, 17. Кевин Де Бройне (к), 7. Рахийм Стърлинг - 9. Габриел Жезус

Старши треньор: Пеп Гуардиола

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3)1. Алисон - 26. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 12. Джо Гомес, 66. Трент Александър-Арнолд - 5. Джорджиньо Вайналдум, 3. Фабиньо, 14. Джордан Хендерсън (к) - 10. Садио Мане, 9. Роберто Фирмино, 11. Мохамед Салах 

Старши треньор: Юрген Клоп

Главен съдия: Антъни Тейлър, Англия

Стадион: „Етихад“, Манчестър, Англия