Отборът на Уест Хем Юнайтед поднесе една от изненадите в турнира за Купата на лигата, след като детронира шампиона Манчестър Сити. Двата тима така и не успяха да си отбелжат попадение в редовното време и завършиха при резултат 0:0. Така се стигна до изпълнение на дузпи, при които "чуковете" отбелязаха и петте си удара, докато за "гражданите" фаталния пропуск направи Фил Фодън. Така с общ резултат от 5:3 бе спряна и серията на Сити от четири поредни титли в турнира.  

Gulliver/GettyImages
94 снимки

Дейвид Мойс бе извършил осем промени в състава си в сравнение с дербито с Тотнъм. Единствено Бен Джонсън, Аарън Кресуел и Томаш Соучек запазиха местата си. Мануел Лансини, който донесе победата на "чуковете" срещу Манчестър Юнайтед в миналия кръг на "Карабао Къп", също стартира.

Девет на брой пък бяха рокадите на Хосеп Гуардиола от мача с Брайтън през уикенда. Съставът обаче бе доста силен. Кайл Уокър и Илкай Гюндоган запазиха местата си. Кевин Де Бройне, Рахийм Стърлинг и Рияд Марез също бяха титуляри.


Гостите стартираха агресивно двубоя и в първите минути на двубоя застрашиха вратата на Алфонс Ареола с центрирания на Рахийм Стърлинги Риад Марез, но до ранно попадение не се стигна.

Двубоят продължи във високо темпо и двата тима създадоха опасности чрез Артуар Мазуаку и Рахийм Стърлинг, след което отново не се стигна до голова опасност пред една от двете врати.

В 19-ата минута Марк Ноубъл отправи добър изстрел, който бе отразен решително от Закари Стефан. 

Малко по-късно Андрий Ямоленко центрира опасно в наказателното поле, но защитата на гостите се справи с опасността.

В 25-ата минута Коул Палмър имаше отлична възможност за попадение, но Алфонс Ареола се намеси решително при изстрела му.

В следващите минути "гражданите" притиснаха съперника си, но Коул Палмър и Риад Марез не успяха да намерят правилните решения, за да реализират в мрежата на "чуковете". В 35-ата Гюндоган центрира отляво в наказателното поле на далечната греда, където Марес шутира, но прекалено неточно. 

В последната минута от редовното време на първата част Сити получиха шанс да застрашат вратата на Ареола от свободен удар. Марес центрира в наказателното поле, където Нейтън Аке засече с главаот границата на вратарското поле, но неточно покрай лявата греда на Уест Хем.

Второто полувреме стартира с шанс за Уест Хем. В 50-ата минута Капитанът Нобъл проби отлично и комбинира с Масуаку отляво в наказателното поле, който стреля, но над вратата на Зак Стефан.

Три минути по-късно Ман Сити имаше прекрасна възможност да открие резултата. Коул Палмър се обърна отлично пред наказателното поле и изведе отляво Илкай Гюндоган, който шутира по диагонала, но на сантиметри от лявата греда на Ареола.

В 55-ата минута Уест Хем отговори с нов шанс за гол. Аарън Кресуел получи отляво и комбинира с Масуаку, който веднага стреля, а Стефан отрази. Последва опита за добавка от страна на Андрий Ярмоленко, който обаче бе блокиран.    

Две минути по-късно Сити имаше три поредни шанса да открие резултата. Рахийм Стърлинг проби отляво в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но Ареола улови. Секунди след това Уест Хем сбърка при изнасянето на топката, което позволи на Кевин Де Бройне да отнеме, да напредне към наказателното поле, след което стреля, но отново френският страж на „чуковете“ се намеси и спаси в корнер. След неговото изпълнение Де Бройне центрира в пеналтерията, където Джон Стоунс се извиси и засече с глава, но отново Ареола показа чудесен рефлекс.

Атаките следваха една след друга, като точно в ответната такава домакините можеха да поведат. Кресуел комбинира с Ярмоленко в наказателното поле отляво, а украинецът предостави топката на Томас Соучек, който стреля, но неточно.

В 61-ата минута Марез стреля пред наказателното поле, но Ареола улови.

Седем минути след това Стърлинг намери Палмър в наказателното поле, но ударът на младока бе крайно неточен.

В 76-ата минута „гражданите“ нямаха късмет да поведат. Фил Фодън влезе отляво в наказателното поле и стреля, получи се рикошет, а Гюндоган не успя да отклони по най-добрия начин отскочилата топка и Ареола изби.

Сити продължи да напада и в 83-ата минута Олександър Зинченко отправи мощен удар от дистанция, който беше избит от стража на домакините.

Пет минути след това резервата Пабло Форналс получи отляво в наказателното поле и върна за Соучек, който стреля, но високо и неточно.

Така и обаче двата отбора не успяха да си отбележат попадение и се стигна до изпълнение на дузпи.

Марк Нобъл бе точен при първия удар за Уест Хем, а Фил Фодън пропусна ответния такъв за Сити, след като не успя да уцели очертанията на вратата.

При следващите изпълнения всички играчи бяха точки. За „чуковете“ се разписаха още Джаред Боуен, Крейг Доусън, Аарън Кресуел и Саид Бенрама.

За „гражданите“ във вратата отбелязаха Жоао Кансело, Габриел Жезус и Джак Грийлиш, но пропускът на Фодън се оказа решаващ.

По този начин лондончани спряха серията на Ман Сити от четири поредни титли в турнира и ги изхвърлиха от надпреварата на 1/8-финалите.


FT | УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД – МАНЧЕСТЪР СИТИ  0:0 (5:3 след дузпи)

При дузпите:

1:0 Марк Нобъл

Пропуск на Фил Фодън

2:0 Джаред Боуен

2:1 Жоао Кансело

3:1 Крейг Доусън

3:2 Габриел Жезус

4:2 Аарън Кресуел

4:3 Джак Грийлиш

5:3 Саид Бенрама

Стартови състави на двата отбора:

УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): 13. Алфонс Ареола - 31. Бен Джонсън, 15. Крейг Доусън, 23. Иса Диоп, 3. Аарън Кресуел - 28.Томаш Сучек, 16. Марк Нобъл (к) - 7. Андрий Ярмоленко, 10. Мауел Лансини, 26. Артур Масуаку - 11. Никола Влашич

Мениджър: Дейвид Мойс

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-3-3): 13. Зак Стефан - 11. Олександър Зинченко, 6. Нейтън Аке, 5. Джон Стоунс, 2. Кайл Уокър - 8. Илкай Гюндоган, 25. Фернандиньо (к), 17. Кевин Де Бройне - 7. Рахийм Стърлинг, 80. Коул Палмър, 26. Риад Марес  

Мениджър: Хосеп Гуардиола


Главен съдия: Джонатан Мос, Англия

Стадион: „Лондон Стейдиъм“, Лондон, Англия