Европейските клубни турнири през този сезон поставиха отборите в неравностойно положение, тъй като наказателният график оставя малко време на играчите да се възстановят между мачовете, каза мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола.

Пандемията COVID-19 измести началото на сезона към септември и клубовете започнаха европейските си кампании едва тази седмица. Те ще играят мачове от групова фаза всяка седмица до международната пауза следващия месец.

С участието на Висшата лига между тях, Гуардиола заяви, че "лудият график" затруднява планирането на състава преди мача в събота срещу Уест Хям.

"Определено тази лига е толкова трудна. Момчетата, които имат седем, осем дни между мачовете, имат повече време за подготовка. От друга страна, ние се състезаваме за титли и по този начин трябва да живеем.

Всички отбори, които играят в Европа, имат един и същ проблем ... В момента, в деня преди мач не знам своята селекция. Играем утре, не е много времето за възстановяване. Момчетата тренират добре и тази вечер решаваме", заяви Гуардиола.

Мениджърът не разкри дали полузащитникът Кевин Де Бройне и защитниците Нейтън Аке и Аймерик Лапорт ще бъдат на разположение, докато нападателят Габриел Жесус все още не тренира с отбора.

"Някои от тях биха били готови, някои от тях не. Ще разберем утре. Изглежда, че има неочаквани резултати, но ситуацията е в целия свят не само във Висшата лига. Мисля, че преди да дойда тук, историята на турнира говори сама за себе си. Това е най-отворената лига в света ... Нормалността ще се завърне този сезон", каза още Пеп.