Въпреки че продължава да страда в Шампионската лига, Хосеп Гуардиола е един от най-големите треньори на нашето време. Неговите постижения могат да се сравняват с успехите на малцина в бизнеса, а съвременният футбол трудно може да роди достоен конкурент на Пеп.

Революционните му идеи - възраждане на позицията на "фалшива деветка" (Лео Меси в Барселона), даването на указания за игра с крака на вратарите, както и специфичното тактическо деление на терена на пет вертикални линии, които да правят играта максимално динамична по дължина, превръщат Гуардиола е един от най-големите философи изобщо във футбола.

Мнозина го обвиняват, че до момент е водил само големи клубове, в които се подвизават играчи с уникални технически умения.

Единствените му две купи в Шампионската лига дойдоха с тима на Барселона - 2009 и 2011 г., като след това за Пеп настана суша от 8 години, в която той не успява да вдигне "Ушатата" с Байерн Мюнхен и Манчестър Сити. Последният провал бе знаков - отпадането на 1/4-финалите от Тотнъм през този сезон.

Все пак цифрите говорят ясно за треньорските качества на каталунеца. Той е спечелил 25 трофея в кариерата си - средно по един на 23 мача. Той също така има 429 победи, общо 1487 вкарани гола от неговите отбори.

Стойността на загубите също е удивителна - едва 65. 

Числата на Гуардиола като треньор:

577 мача

429 победи

83 равенства

65 загуби

1370 точки

1487 вкарани гола

461 допуснати гола

1 трофей средно на всеки 23 мача

2,37 точки на средно на мач

2,57 гола на средно на мач

0,8 допуснати гола средно на мач