Настоящият мениджър на Манчестър Сити Джосеп Гуардиола е отхвърлил до момента шест предложения от страна на собственика на Челси Роман Абрамович. Според "The Athletic" руският милиардер бил обсебен от испанския специалист още докато последният трупаше успехите, които постигна с Барселона. 

Изданието твърди, че първият опит на Абрамович да привлече Гуардиола в Челси е бил през 2010 година, а няколко месеца по-късно, след като Карло Анчелоти се раздели с лондончани, Пеп отново е бил потърсен. Третият опит е бил в началото на 2012-а, когато приключи краткият престой на Андре Вилаш-Боаш на "Стамфорд Бридж". Но и тогава собственикът на "сините" е ударил на камък в опита си да изкуси Гуардиола да напусне Барселона.

Малко след това Пеп шокира целия свят с изказването, че иска да се оттегли в края на сезона и да си вземе почивка за една година. Това не е спряло Абрамович да направи пореден опит преди началото на сезон 2012/13, въпреки че току-що Челси бе спечелил Шампионската лига с Роберто Ди Матео. През ноември 2012-а Ди Матео бе уволнен, а временно на поста бе назначен Рафаел Бенитес. Тогава от Челси са потърсили Гуардиола за пети път. Последният опит е бил след второто уволнение на Жозе Моуриньо - през декември 2015-а. Тогава Пеп е получил предложението да поеме отбора през лятото на 2016-а.

Причините за постоянните откази на Гуардила са, че той вече е бил формирал негативно мнение за собственика на Челси, базиращо се на честите треньорски рокади, които извършва. Факт е, че Абрамович продължи тенденцията да сменя треньори и в следващите години. Франк Лампард бе 14-ият уволнен мениджър в ерата на руския милиардер. След неговото отстраняване Гуардиола бе един от тези, които се изказаха в защита на легендата на Челси.