Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола вярва, че протоколите, които той и играчите му трябва да спазват по пътя към завръщане на футбола са малка жертва в сравнение с тези, които ежедневно рискуват живота си на първа линия в борбата с COVID-19.

Майката на испанския специалист почина от заразата на 82-годишна възраст през април.

„Спазваме правилата, протокола. Трябва да го направим. Това е най-важното нещо. Не правим нещо специално. Специалните са лекарите, сестрите, учените, чистачите – те излагат себе си на риск, за да ни спасят. Когато ситуацията в световен мащаб е специална и извънредна, трябва да се адаптираш“, сподели Гуардиола за клубния сайт.

Ако Висшата лига, ФА Къп и Шампионската лига бъдат завършени, то Сити са изправени пред 17 мача за по-малко от 2 месеца. Но испанецът е щастлив от физическото състояние на играчите си, които не са играли състезателен двубой от 8-и март насам.

„Мисля, че те бяха нетърпеливи да подновят тренировки и да са отново на терена. Те се завърнаха след паузата в отлично състояние“, допълни той.

Пеп окуражи феновете да продължат да спазват препоръките по време на пандемията.

„Искаме да се завърнем, но приоритет са други неща в момента. Все още трябва да се пазим, да бъдем внимателни и когато всичко е възможно, ще се върнем обратно на терена. Най-важното нещо в момента е да спазваме правилата. Ако ни кажат да използваме маски, да останем по домовете си, да пазим социална дистанция, трябва да го направим. Защото има много, много хора в НХС (Националната здравна служба) по света, които поставят животите си на риск, за да спасят нашите. Невероятно е това, което те направиха и продължават да правят. Трябва да следваме техните препоръки. Сега не може да си позволим да направим нещо грешно“, завърши Гуардиола.