Манчестър Сити си върна, макар и все още временно, върха в калсирането на Висшата лига. Това стана след убедителна победа над един от най-неприятните за "гражданите" отбори в последните години Евертън. 

Момчетата на Хосеп Гуардиола надделяха с 3:1, а в герой се превърна Габриел Жезус. Бразилецът се отличи с два гола и асистенция за успеха. Доминик Калвърт-Люин беше върнал надеждите за частичен обрат на "карамелите" в средата на втората част, но те помръкнаха само 102 секунди по-късно след гола на Рахийм Стърлинг, който се беше появил на терена секунди по-рано. 

Иначе мачът предложи много емоции и страхотни моменти за феновете, а чистите положения бяха и пред двете врати. Мърсисайдци далеч не бяха излезли обречени на "Етихад", но само могат да съжаляват за пропуските си пред вратата на Едерсон. 

Първия от тях направи Ричарлисон четвърт час след началото на двубоя, когато получи изгодна топка от Шеймъс Коулман в наказателното поле, но ударът му мина на сантиметри над вратата. Тук съвсем спокойно гостите можеха да водят с 1:0, но не би. 

Само пет минути след това "гражданите" отвърнаха с изпълнение от Фабиан Делф, но неговият удар мина на сантиметри над вратата. Така мачът продължи при нулево равенство, но те не се задържа още много, дпри напротив. 

Още в 22-та минута шампионите откриха резултата. Тогава Хери Мина изчисти една топка на крака на Илкай Гюндоган, който намери Лерой Сане на фланга. Германецът с перфектен пас изведе леко встрани от вратата Габриел Жезус, но с хубавия си удар бразилецът не остави шансове на Джордан Пикфорд за 1:0. 

До почивката имаше още множество интересни моменти. Рияд Марез и Лерой Сане не успяха да удвоят за Сити, докато Ричарлисон изпусна за Евертън. В 40-та минута домакините бяха много близо до попадението, но тогава ударът на Рияд Марез от границата на вратарското поле беше избит по великолепен начин от Пикфорд. 

Две минути след това Жезус вкара за втори път топката в мрежата, но попадението беше отменено заради засада. Повторенията показаха, че реферите са действали правилно и статуквото се запази със само гол преднина за Ман Сити и на почивката. 

Но малко след нея падна и вторият гол за "небесносините". В 50-та минута след атака продължила повече от минутка топката стигна до Лерой Сане на левия фланг. Той центрира перфектно за Габриел Жезус и той с глава простреля Пикфорд между трима защитници - 2:0. 

Всичко в този мач можеше да приключи в 61-та минута, когато Илкай Гюндоган получи страхотен пас от Жезус, но не можа да намери очертанията на вратата за няколко сантиметра, иначе щеше със сигурност да се разпише. 

И точно тогава Евертън се върна в мача. В 65-та минута Лука Дин със страхотно центриране намери Доминик Калвърт-Люин в наказателното поле, той стреля с глава, топката се отклони от Фабиан Делф и направи безпомощен Едерсон - 1:2. 

Но щастието за "карамелите" не трая дълго. Само 162 секунди по-късно резултатът стана 3:1, а точен беше Рахийм Стърлинг, който се разписа с първото си докосване до топката, а асистенцията беше на Габриел Жезус, който определено си заслужи да е Играч на мача. 

Странно, но това не отказа мърсисайдци. Те изпуснаха невероятни положения в минутите след попадението на Сити. Ричарлисон само две минути след гола на домакините можеше да намали отново, но от чиста позиция прати топката малко над вратата. 

Още три минути след това Адемола Луукман намери по превъзходен начин и Тио Уолкът на стрелкова позиция, но бившият английски национал опропасти страхотната възможност и прати топката над вратата. 

До края на мача Евертън пропиля още поне три чисти шанса, докато и домакините имаха своите възможности, които обаче не се увенчаха с допълнителни попадения до края на битката. И така тя приключи при 3:1  в полза на шампионите, които се реабилитираха пред феновете си за първото им поражение в Премиършип миналия кръг от Челси. 

След тази развръзка Сити излезе временно на първото място с 44 точки, с две повече от доскорошния лидер Ливърпул, който играе с Манчестър Юнайтед в неделя. Евертън остава седми с 24 точки, но може да бъде свален от позицията.