Шампионът Манчестър Сити записа шестата си победа през сезона, сразявайки с 4:1 Брайтън при визитата си на „ЕймЕкс Стейдиъм”.Илкай Гюндоган откри за Сити в 13-ата минута, а Фил Фодън удвои актива на "гражданите" в 28-ата. В 31-атао отново Фодън вкара трети гол за Сити. Алексис МакКалистър намали пасива в 81-ата от дузпа, а Риад Марез оформи крайния резултат в 95-ата.

Изключителен мач за манчестърци изигра Фил Фодън, който освен двата гола, се отличи и с асистенция, а предимството на отбора, воден от Хосеп Гуардиола, не бе поставено и за миг под съмнение в южна Англия. Успехът изпрати Ман Сити на второто място с 20 точки, две зад лидера Челси, който е с 22 пункта и две пред Ливърпул (18), но мърсисайдци са с мач по-малко. Брайтън, от своя страна, остана четвърти и е с 15 точки след 9 изиграни мача.

30 снимки

Манчестър Сити започна вихрено срещата с непрестанни атаки, а първият шанс в срещата се откри пред Жоао Кансело, чийто удар с десния крак премина встрани. В 13-ата минута Сити реализира попадение чрез Илкай Гюндоган, който се разписа в опразнената врата, след като Роберт Санчес тръгна да лови висока топка, а Жезус бе пред него. Вратарят прецени слабо ситуацията и я изпусна, а Гюндоган получи подаване и германецът нямаше как да сбърка - 1:0.

В 28-ата минута Марк Кукурея сбърка топката при градежа на нападението на "чайките", а Бернардо напред напред с нея. Той даде вляво за Джак Грийлиш, който на спринт проби добре и сви вдясно за Фодън, чийто удар влетя в мрежата на домакините за втори път.

Четири след това Брайтън допусна нова грешка при комбинирането между играчите, а Сити я порази. Габриел Жезус видя вляво Джак Грийлиш, който шутира, но Роберт Санчес отрази топката. Тя се върна в Жезус, чийто удар след рикошет в тялото на Фил Фодън прати кълбото в мрежата на Брайтън за 3:0.

Ман Сити леко "върна газта", а това даде възможност на домакините да започнат да разиграват топката. Две преди края на първата част Соли Марч шутира силно, а Едерсон първоначално не се намеси добре, но след това поправи неточността си и улови. В самия край на първото полувреме Фодън бе близо да оформи хеттрика си само за едно полувреме, но Санчес отрази.

Втората част на срещата започна с опасност за "гражданите", но ударът на Кансело бе блокиран от Люис Дънк и топката излезе в корнер. От него не произлезе нищо интересно. В 55-ата минута Грос стреля право в Едерсон, който реагира бързо и не позволи на Мопе да стигне до топката за добавка. След час игра вратарят реагира добре и при изстрел на Тросар, а удар на Модер бе блокиран. Домакините все пак стигнаха до гол, но чак в 81-ата минута. Алексис Мак Алистър се разписа от дузпа, отсъдена за нарушение на Едерсон срещу влезлия като резерва Енок Мвепу.

Зад топката застана МакАлистър, който се разписа и намали пасива на "чайките" - 1:3.

Сити тръгна да атакува повторно със сериозен темп, за да възстанови разликата от три гола, а в 90-ата минута Санчес направи страхотно спасяване срещу Фодън, който стреля, останал сам срещу стража на Брайтън в него. В петата минута от добавеното време все пак "гражданите" стигнаха до четвърти гол след зрелищната си преса. Фернандиньо открадна топката на границата на наказателното поле на "чайките" и комбинира с Фодън. Англичанинът видя вдясно Марез, който с кинжален удар матира Санчес - 4:1.

Стадион: "Американ Експрес" (Брайтън)

Рефер: Кевин Френд


FT / БРАЙТЪН - МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:4

0:1 Илкай Гюндоган (13)

0:2 Фил Фодън (28)

0:3 Фил Фодън (31)

​1:3 Алексис МакКалистър (81-д)

1:4 Риад Марез (90+5)

БРАЙТЪН: Санчес, Дънк, Бърн, Кукурея, Велтман, Грос, Лалана, Модер, Марч, Тросар, Мопе

МАН СИТИ: Едерсон, Кансело, Диас, Лапорт, Уокър, Родри, Гюндоган, Грийлиш, Фодън, Жезус