Английският шампион Манчестър Сити може и да играе в Шампионската лига догодина въпреки наказанието на УЕФА, което е изваждане от турнирите за две години, ако те поискат самата санкция да бъде замразена от КАС докато тече разглеждането на апела им. Този вариант е подсказан от водещи експерти в спортното право.

Както е известно, УЕФА им наложи санкция от две години без право на участие в европейските клубни турнири и глоба в размер на 30 милиона евро заради нарушаването на правилата на Финансовия феърплей. УЕФА не е доволна и от това, че от Сити отказаха каквото и да е съдействие при разследването им.

От Манчестър Сити отрекоха каквото и да било неправомерно нарушение и също така заявиха, че възнамеряват да обжалват решението пред КАС в Швейцария. А когато го направят, могат да поискат "временни мерки", които в действителност биха спрели забраната, докато не бъде приключено пълно изслушване по случая.

Шампионите от Висшата лига не са посочили дали ще поискат такива мерки, а изпълнителният им директор Феран Сориано заяви, че се надява на бърз и положителен край по случая.

"Очевидно е, че търсим максимално бързо, но в същото време и справедливо решение. Най-голямата ми надежда е, че това ще бъде приключено преди началото на лятото и дотогава за нас лятната подготовка си остава един обикновен футболен процес, каза още Сориано.

Но дали Сити ще участват в Шампионската лига или не, трябва да се разбере още при жребия за ранния квалификационен кръг, тъй като участието или неучастието ще промени цялостната картина.

"Много вероятно е наистина Сити да търси" временни мерки "от КАС. Това е единственият им начин в момента да се търси такова спиране на дисциплинарното наказание, тъй като понастоящем съдът има изключителна компетентност по обжалването съгласно устава на УЕФА", коментира пред агенция Ройтерс Джон Мерзад от адвокатска къща Банистър.