Дядото на емирския шейх, който е кандидат-купувач на Нюкасъл, е брат на дядото на собственика на Манчестър Сити – шейх Мансур - и го е убил във вътрешна битка за власт през 1926 година.

Този момент от историята само показва колко сложни са отношенията в различните подразделения на голямата фамилия в ОАЕ. И преди, и сега… Има голяма вероятност обаче тя да се пренесе и във Висшата лига. 

61-годишният шейх Халед е втори братовчед на шейх Мансур. Шейх Халед е човекът, който иска да се сдобие с акциите на Нюкасъл. А шейх Мансур е собственик на английския шампион - Манчестър Сити.

Дядото на Халед – Сакр бин Зайед Ал Нахаян - става владетел на Абу Даби през 1926 година, след като убива своя полубрат шейх Султан бин Зайед Ал Нахаян (дядото на шейх Мансур) в родов преврат.

В онези години, в битката за власт, самият Султан бин Зайед Ал Нахаян е станал владетел на Абу Даби, след като убива друг брат, Хамдан, през 1922 година.

В Англия гръмнаха: Шейх купи Нюкасъл!

По-късно самият Сакр бин Зайед Ал Нахаян (дядото на Халед – кандидат-купувач на Нюкасъл) също е убит от съперници в битката за трона.

Всичко това има голямо значение за политиката и икономиката на ОАЕ в наши дни, тъй като семейството на шейх Халед се озовава в Дубай, където е базирано. Семейството обаче е отчуждено от семейството на най-богатия и мощен клон във фамилията, който е в Абу Даби.

Документите за Нюкасъл са подписани, чака се одобрение от Висшата лига

Шейх Мансур е ключова фигура в по-мощната част от фамилията, управляваща ОАЕ и има достъп до „семейните пари” от над 100 милиарда паунда. Шейх Халед няма такъв.

Все още няма официално потвърждение за закупуването на Нюкасъл от страна на шейх Халед. Собственикът на „свраките” на няколко пъти се опита да се раздели с акциите си, но без успех. Сумата, която се споменава в медиите, е 350 милиона паунда.

Шейхът с интерес към Нюкасъл проговори: Водят се преговори

61-годишният шейх Халед е президент на Федерацията по ветроходство и гребане в ОАЕ, но винаги е имал интерес към футбола и в частност Висшата лига. Той също е основател на "Бин Зайед Груп" – водеща група от фирми с интерес към местните и международни пазари. Ключовите за компанията дейности обхващат четири сфери – строителство и енергетика, търговия и промишленост, недвижими имоти и технологии и финансови услуги.

Шейх Халед има още девет братя и сестри, а самият той има осем деца. Той получава образованието си в САЩ и е председател на борда на директорите в университет в Ню Йорк.

Кандидатът за Нюкасъл участва в редица благотворителни организации.

Това не е първият клуб от Висшата лига, който шейх Халед иска да закупи. Преди това той е проявявал интерес към Ливърпул.