Отборът на Манчестър Сити започна успешно защитата на титлата си, след като сломи с 5:0 лондонския Уест Хем в първи двубой на двата тима от новия сезон. Резултатът беше открит в 25-та минута, след като централният защитник на Уест Хем Иса Диоп си вкара нелеп автогол. Резултатът беше удвоен в 50-та минута след попадение на Рахийм Стърлинг. Последните три гола за шампионите бяха отбелязани от Рахийм Стърлинг в 75-та, Агуеро в 84-та и Стърлинг в първата минута на добавеното време.

По този начин шампионите започнаха оттам, откъдето завършиха и предишната кампания. Следващият двубой за „гражданите“ е дербито с Тотнъм на Етихад Стейдиъм“. „Чуковете“, от своя страна, ще се опитат да запишат първа победа през сезона в гостуването на Брайтън.

Двубоят започна с очакван превес на гостите, без обаче да бяха създадени кой знае колко интересни положения. В 9-та и 15-та минута с изстрели отдалеч на Кевин де Брюин и Риад Марез Сити се опита да застраши вратата на Фабиански, но полския страж беше на място.

В 21-та минута Риад Марез получи топката в наказателното поле, където успя да финтира двама души, но не успя да уцели вратата отблизо.

Само 4 минути по-късно хората на Пеп Гуардиола стигнаха до откриващото попадение в двубоя. Кайл Уокър беше изведен отляво на вратата и пласира отлично центриране, успоредно на наказателното поле, където централния защитник на Уест Хем Иса Диоп имаше лошия късмет да си отбележи нелеп автогол.

До края на полувремето положенията и пред двата отбора бяха твърде малко. Все пак в 45-та минута „небесносините“ бяха близо до второ попадение. Лошият ден на централния зашитник Иса Диоп беше на път да стане още по-лош. Топката беше изпратена в краката на Рахийм Стърлинг, който обаче не успя да я овладее. Кълбото изглеждаше, че щеше да е лесна плячка за вратаря Фабиански, но Диоп в последния момент реши, че трябва да изчисти. Този опит обаче се оказа доста неточен, като топката попадна в нападателя на "гражданите" Серхио Агуеро, който обаче не успя да накаже сериозната грешка на бранителя. 

Сити започна второто полувреме ударно. В 50-та минута, след отнета топка в средата на терена за Сити, които бързо преляха във фаза нападение. Кевин Де Брюин тръгна на дрибъл към вратата, намирайки чудесно подаване към нахлуващия от втора позиция Рахийм Стърлинг, който завърши безапелационно под плонжа на Лукас Фабиански.

Най-спорното положение дойде само 3 минути по-късно. Сити отбеляза след многоходова комбинация между Марез, Стърлинг и Жезус, която завърши с попадение на бразилеца. В псоледствие обаче голът беше отменен след допитване с видео-асистент рефера. 

Уест Хем все пак стигна до голямо положение. Центриране на Райън Фредерикс от дясно намери непокрития в наказателното поле Хавиер Ернандес, чийто удар обаче беше париран от Едерсон. Топката обаче не беше изчистена и тя попадна на главата на Мануел Ланзини, който стреля, но бразилският вратар отново беше на правилното място. 

Само 2 минути по-късно беше отбелязан и третия гол. Де Брюин намери с изключителен извеждащ пас движението на Рахийм Стърлинг, който беше на една линия с последния защитник и прехвърли с лекота Лукаш Фабиански за 3:0.

Следващият гол за „гражданите“ беше в 84-та минута. Риад Марез беше спънат в наказателното поле, след което реферът Майк Дийн отсъди 11-метров наказателен удар. Агуеро застана зад топката, но пропусна първоначалния си удар. Положението обаче беше преразгледано и Дийн реши, че поради по-ранно навлизане на играч на Уест Хем в наказателното поле изпълнението беше преповторено. Аржентинецът не сбърка втория път и направи резултата 4:0. 

 

Крайният резултат 5:0 беше оформен в 91-та минута. Стърлинг отново беше изведен след майсторски пас на Риад Марез и англичанинът не пропусна да довършия своя хеттрик с прецизен удар в долния ляв ъгъл на Фабиански.

Уест хем - Манчестър Сити - 0:5 (Стърлинг (3 гола), Агуеро, Диоп авт.)

Най-интересните моменти вижте долу:

9-та минута - Първа сериозна възможност в двубоя. Кевин де Брюин намери пространство пред наказателното поле на домакините и отправи плътен шут към вратата на Фабиански. Полският страж обаче отрази добре удара в посока долния му десен ъгъл. 

15-та минута - Риад Марез получи топката на дясното крило, тръгна да се надиграва с десния бек на Уест хем, след което намери Давид Силва на границата на наказателното поле. Атаката завърши с плътен удар на испанеца, който обаче мина съвсем близо до лявата греда на Фабиански. 

21-та минута - Риад Марез получи топката в наказателното поле, където успя да финтира двама души, но не успя да уцели вратата отблизо. 

25-та минута - Сити открива резултата! Кайл Уокър беше изведен отляво на вратата и пласира отлично центриране, успоредно на наказателното поле, където централния защитник на Уест Хем Иса Диоп имаше лошия късмет да си отбележи нелеп автогол

35-та минута - Първи точен удар за Уест Хем. Райън Фредерикс намери пространство за центриране, където Себастиан Алер успя да удържи натиска на централните защитници и да отправи акробатичен, но не особено силен шут.

45-та минута - Лошият ден на централния зашитник Иса Диоп беше на път да стане още по-лош. Топката беше изпратена в краката на Рахийм Стърлинг, който обаче не успя да я овладее. Кълбото изглеждаше, че щеше да е лесна плячка за вратаря Фабиански, но Диоп в последния момент реши, че трябва да изчисти. Този опит обаче се оказа доста неточен, като топката попадна в нападателя на "гражданите" Габриел Жезус, който обаче не успя да накаже сериозната грешка на бранителя. 

50-та минута - Втори гол за Манчестър Сити! Отнета топка в средата на терена за Сити, които бързо преляха във фаза нападение. Кевин Де Брюин тръгна на дрибъл към вратата, намирайки чудесно подаване към нахлуващия от втора позиция Рахийм Стърлинг, който завърши безапелационно под плонжа на Лукас Фабиански. 

53-та минута - Изключително спорно положение. Сити отбеляза след многоходова комбинация между Марез, Стърлинг и Жезус, която завърши с попадение на бразилеца. В псоледствие обаче голът беше отменен след допитване с видео-асистент рефера. 

60-та минута - Сериозно увисване в защитата на Сити при центраране Робърт Снодграс. Шотландецът пласира остро центриране, което беше намерено от защитника на Уест Хем Иса Диоп, но топката мина на сантиметри над горната греда. 

73-та минута - Огромно двойно положение за Уест хем! Центриране на Райън Фредерикс от дясно намери непокрития в наказателното поле Хавиер Ернандес, чийто удар обаче беше париран от Едерсон. Топката обаче не беше изчистена и тя попадна на главата на Мануел Ланзини, който стреля, но бразилският вратар отново беше на правилното място. 

75-та минута - Интригата е окончателно прекършена след трети гол на Сити! Де Брюин намери с изключителен извеждащ пас движението на Рахийм Стърлинг, който беше на една линия с последния защитник и прехвърли с лекота Лукаш Фабиански за 3:0. 

84-та минута - Четвърти гол за Сити! Риад Марез беше спънат в наказателното поле, след което реферът Майк Дийн отсъди 11-метров наказателен удар. Агуеро застана зад топката, но пропусна първоначалния си удар. Положението обаче беше преразгледано и Дийн реши, че поради по-ранно навлизане на играч на Уест Хем в наказателното поле изпълнението беше преповторено. Аржентинецът не сбърка втория път и направи резултата 4:0. 

91-та минута - Разгормът е пълен. Стърлинг отново беше изведен след майсторски пас на Риад Марез и англичанина не пропусна да довършия своя хет-трик с прецизен удар в долния ляв ъгъл на Фабиански. 

Уест Хем (4-2-3-1): Лукаш Фабиански, Райън Фредерикс, Иса Диоп, Фабиан Балбуена, Аарън Кресуел, Джак Уилшир, Деклан Райс, Михаил Антонио, Фелипе Андерсън, Мануел Ланзини, Себастиен Алер;

Манчестър Сити (4-3-3): Едерсон, Кайъл Уокър, Джон Стоунс, Аймерик Лапорт, Олександър Зинченко, Родри, Давид Силва, Кевин Де Брюин, Рахийм Стърлинг, Габриел Жезус, Риад Марез;