Манчестър Сити се класира за полуфиналите на ФА Къп, като стана последният отбор, който ще играе в тази фаза от турнира. Това стана, след като „гражданите” надделяха с 2:0 над Нюкасъл като гост на „Сейнт Джеймсис Парк”. По този начин Сити ще спори за място на финала с Арсенал. По този начин клубът от северозападна Англия продължава да се надява на требъл през този сезон, макар да претърпя пълен провал в борбата за титлата. Сити вече спечели Купата на Лигата, но остава в битката именно за ФА Къп, както и за Шампионска лига.

Иначе, на Север Кевин Де Бройне в 37-ата даде превес на бившия шампион на Англия, а Рахийм Стърлинг в 67-ата оформи крайния резултат на срещата.

Надмощието на Сити през първата част бе безкомпромисна, но Нюкасъл се защитаваше доста умело. Давид Силва, Риад Марез и Рахийм Стърлинг пропуснаха прекрасни възможности, като в последната ситуация и Карл Дарлоу се намеси много добре, за да запази резултата. В 35-ата минута Кайл Уокър центрира в наказателното поле, а Габриел Жезус, който едва ли щеше да стигне до топката, падна, след като усети ръцете на Фернандес на гърба си. Лий Мейсън посочи бялата точка, а Де Бройне, който днес празнува рожден ден, реализира, отбелязвайки си своя гол №100 в клубната си кариера.

В 66-ата минута влезлия като резерва Дуайт Гейл пропусна златна възможност да изравни резултата. Отаменди подари топката на Сент-Максимин, който задържа добре, след което центрира остро пред малкото наказателно поле. Гейл трябваше просто да уцели вратата от пет метра, но стреля над напречната греда. Вместо резултатът да стане 1:1, две минути след това Нюкасъл вече губеше с 0:2. Лапорт от дълбочина намери Фил Фодън, който продължи към Стърлинг. Крилото стреля към ъгъла, а Дарлоу не успя да стигне до топката.