Шампионът на Англия Манчестър Сити започна по чудесен начин новия сезон във Висшата лига. „Гражданите“ спечелиха с 2:0 тежката визита на Уест Хем на „Лондон Стейдиъм“.

В главен герой за тима на Хосеп Гуардиола се превърна новият нападател Ерлинг Халанд, който отбеляза и двете попадения.

Норвежецът сам си спечели дузпа и я реализира десетина минути преди края на първото полувреме, а в средата на втората част получи чудесен пас от Де Бройне на скорост и голмайсторски матира стража на „чуковете“ Алфонс Ареола.

Gulliver/GettyImages
49 снимки

Уест Хем Манчестър Сити

източник: Sofascore.com


"Чуковете" започнаха много силно срещата и в пълна степен изпълниха максимата "домакински натиск". Лондонският тим спечели ъглов удар още преди да са изминали 60 секунди, след който първо Едерсон се сблъска със своя съотборник Диаш, а след това удар на Боуен от воле бе блокиран с тяло. Антонио също опита късмета си с глава, но изстрелът му бе извън вратата.

Следващите минути не предложиха нещо по-интересно пред двете врати. В 20-ата при поредното центриране на Грийлиш за Халанд, Фабиански се сблъска много тежко с Кресуел, по подобие на удара между Диаш и Едерсон на другата врата в самото начало.

В 27-ата минута Гюндоган се изтегли добре от отбраната на домакините и подаде на чиста позиция на Де Бройне, който отбеляза. Впоследствие се оказа, че германският халф е бил в нередовно положение и голът на белгиеца не бе зачетен.

Броени минути след засадата на Гюндоган, Ерлинг Халанд се озова сам срещу влязлия принудително Алфонс Ареола, който закъсня с реакцията си и спъна норвежеца. Таранът собственоръчно реализира 11-метровия наказателен удар, пращайки френския страж в обратния ъгъл.

Още с първите секунди на второто полувреме "гражданите" опитаха офанзива, но Халанд бе добре блокиран. В 54-ата минута дойде и първата изгодна възможност за "чуковете" - Райс стреля от границата на големия пенал, възползвайки се от отбита топка. Ударът на английския халф профуча над вратата на Едерсон.

В 61-ата минута Сити стигна до най-сериозното си положение, с което можеше да удвои. За жалост на Гуардиола това не се случи, като Гюндоган бе на върха на атаката, получавайки успореден пас от крилото от Де Бройне. Германецът обаче не успя да нанесе изстрел от близко разстояние.

Точно 20 минути след началото на втората част Ерлинг Халанд тръгна мощно на спринт и бе намерен от Де Бройне. За норвежкия стрелец, озовал сам срещу Ареола, остана най-лесното и той завърши голмайсторски.

В самия край на срещата и другото ново острие на тима от Манчестър - Хулиан Алварес, можеше да отбележи, но мощният му удар спря в главата на Курт Зума.


FT / Уест Хем - Манчестър Сити 0:2

0:1 Ерлинг Халанд 36`(д)

0:2 Ерлинг Халанд 65`

Уест Хем: Фабиански(29` - Ареола), Цоуфал, Зума, Джонсън, Кресуел, Соучек, Райс, Боуен(90` - Даунс), Лансини(57` - Бенрама), Форналс(90` - Ковънтри), Антонио(57` - Скамака)

Мениджър: Дейвид Мойс

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Аке, Кансело(жк), Гюндоган(78` - Бернардо), Родри(88` - Филипс), Де Бройне(88` - Палмър), Фодън(88` - Марез), Халанд(78` - Алварес), Грийлиш

Мениджър: Хосеп Гуардиола