Манчестър Сити постигна много ценна победа в преследването си за първото място във Висшата лига. В последен мач от съботната програма в седмия кръг „гражданите” сломиха съпротивата на Евертън като гост, побеждавайки го с 3:1 на „Гуудисън Парк”. Успехът направи така, че тимът, воден от Хосеп Гуардиола запази разликата от убедителния лидер Ливърпул на пет точки. Резултатът бе открит в 24-ата минута чрез Габриел Жезус, но девет по-късно Шеймъс Коулмън изравни резултата с красиво изпълнение. Риад Марез пък изведе отново своя отбор в резултата след 71 минути игра, за да може и Рахийм Стърлинг да се разпише в 85-ата минута за своя гол №100 в своята професионална кариера.

Срещата стартира лошо за „карамелите”, след като Риад Марез отправи тежък изстрел а Пикфорд отклони встрани за Стърлинг. Той опита да центрира обратно топката в наказателното поле, но тя се отби в главата на Тио Уолкът, който не успя да продължи срещата и бе изваден на носилка след шест минути игра.

Пет по-късно пък Марез центрира успоредно за Илкай Гюндоган, а халфът на Сити остана сам срещу вратата, но прати топката в напречната греда на Пикфорд. Натискът на „гражданите” се засилваше все повече и повече, а пропуски до първия гол направиха Кевин де Брюин и Жезус. В 23-ата Фабиан Делф центрира топката отляво за Гилфи Сигурдсон, но Фернандиньо блокира удара на исландеца. Секунди по-късно пък Де Брюин центрира блестящо за Габриел Жезус, който отблизо с глава откри резултата – 1:0.

В 29-ата минута Пикфорд направи спасяване след удар на Марез, а в 33-ата минута Фернандиньо изчисти безобразно слабо топката, а Алекс Иуоби пусна вдясно за Коулмън. Той копна топката над плонжа на Едерсон, а Калвърт-Люин с глава добави топката във вратата на гостите – 1:1.

В  41-ата минута Сигурдсон бе изведен сам срещу Едерсон, но контролът му по топката беше доста слаб. В добавеното време на първата част пък Родри прати тежък изстрел посока вратата на Пикфорд, но той рутинно спаси топката.

В 54-ата минута Едерсон трябваше да се намесва, след като Люка Дин центрира за Йери Мина, който стреля отблизо с глава, но бразилецът отрази удара.

След точно час игра Мина загуби лековато топката, а Марез пусна впечатляващ пас за Стърлинг, оставяйки го очи в очи срещу вратаря на домакините. Английският офанзивен играч стреля с десния крак, но встрани.

Последваха все по-солидни действия от страна на Ман Сити, за да се стигне до втория гол за „гражданите” в мача. В 71-ата минута Риад Марез стреля силно от фаул във вратаря на Пикфорд, който за пореден път се намеси слабо и остави топката да влети във вратата му.

В 76-ата минута Сигурдсон видя прелестно Калвърт-Люин зад защитата на Сити, но нападателят на „карамелите” нацели Едерсон и не прати топката във вратата му. Три по-късно Сигурдсон центрира от корнер за Мина, но Едерсон спаси топката на голлинията си. Последва и пропуск на Калвърт-Люин.

В 85-ата минута дойде третият гол на Сити, след като удар на Стърлинг се отби в напречната греда и влетя във вратата, след което топката излезе, но заради системата за голлинията се разбра от Майкъл Оливър, че попадение има. Така Стърлинг вкара гол №100 в кариерата си за Сити в мач №200.

След загубата Евертън остана на 15-ото място със седем точки, докато Сити е втори с 16.