Бернардо Силва бе обвинен в „неприемливо поведение“ от Футболната асоциация на Англия и може да отнесе шест мача наказание за туита си, насочен към съотборника му в Манчестър Сити Бенжамен Менди.

Силва публикува туит, сравнявайки Менди с героя от сладките шоколадови пакетчета „Конгитос“, преди да изтрие поста си и впоследствие да публикува нов: „Дори не може да се пошегуваш с приятел в тези дни“. Мениджърът на „гражданите“ Пеп Гуардиола защити полузащитника, определяйки го като „невероятен човек“, добавяйки: „Това беше шега. Същото се случи хиляди пъти с бели хора. Това беше анимация“.

Съотборникът на Силва – Рахийм Стърлинг, заяви, че се надява ФА да разбере Туитър размяната между португалеца и французина не е била с расистки намерения. Междувременно, от анти-дискриминационната организация Kick it Out заявиха, че постът е предизвикал „расистки стереотип“ и призоваха ФА да предприемат мерки.

Обвинението на Футболната асоциация, което Менди може да обжалва до 9-и октомври, може да му донесе наказание от шест мача, след като минималното за „доказани случаи на дискриминация“ бе увеличено през лятото.

„Бернардо Силва бе обвинен в неприемливо поведение за нарушение на правило E3 във връзка с пост в социалните мрежи, публикуван на 22 септември 2019. Твърди се, че дейността на играча на Манчестър Сити нарушава правило Е3, тъй като е обидна и/или неправомерна и/или е довела играта до неуважение. В добавка, дейността представлява „утежнено нарушение“, което е дефинирано в правило Е3 на ФА, като включва препратки, независимо дали са изразени или загатвани, за раса и/или цвят и/или етнически призход. Полузащитникът има време до 9 октомври 2019, за да обжалва обвинението“, се казва в изявление на ФА. /БГНЕС