Манчестър Сити се наложи с категоричното 4:0 над Кристъл Палас в последен двубой от неделната програма на 19-ия кръг във Висшата лига. „Гражданите“ стигнаха с лекота до успеха и по този начин се доближиха само на две точки от Манчестър Юнайтед на върха в класирането. Възпитаниците на Пеп Гуардиола са с мач по-малко и ако успеят да победят Астън Вила идната сряда ще заемат лидерската позиция във Висшата лига.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Домакините притиснаха съперника си още от самото начало на двубоя. В първите моменти от мача гостите стояха добре подредени и не допускаха опасности пред Винченцо Гуита.

В 26-ата минута на три пъти защитници на Кристъл Палас блокираха опасни удар в наказателното поле на Кевин Де Бройне, Фил Фодън и Рахийм Стърлинг, което в крайна сметка доведе до ъглов удар.

След последвалия корнер „гражданите“ откриха резултата. Рахийм Стърлинг подаде към Кевин Де Бройне отдясно. Халфът центрира в наказателното поле, където Джон Стоунс бе над всички и с глава реализира. Това бе първо попадение за защитника с екипа на Манчестър Сити във Висшата лига и асистенция №100 за белгиеца във всички турнири.

Домакините продължиха да притискат съперник си до края на първото полувреме, а владението на топкат в тяхна полза бе над 70% от времето. В заключителните минути на първата част Габриел Жесус стреля с глава, но слабо и Винченцо Гуита улови.

„Гражданите“ стартираха отлично втората част и рано удвоиха преднината си. В 56-ата минута Илкай Гюндоган се измъкна от защитата на Кристъл Палас и отправи великолепен изстрел от границата на наказателното поле, който попадна в горния десен ъгъл.

В 63-ата минута Кевин Де Бройне отправи плътен удар от дистанция като топката премина покрай десния страничен стълб.

Пет по-късно Манчестър Сити направи резултата класически. След изпълнение на ъглов удар Рубен Диаш стреля с глава, след което последва намеса на Винченцо Гуита. Джон Стоунс достигна първи до отбитата топка и хладнокръвно реализира второто си попадение в мача.

Домакините продължиха да държат инициативата до края на двубоя, не позволиха на лондончани да застрашат вратата на Едерсон.

В 88-ата минута Рахийм Стърлинг оформи крайният резултат след отлично изпълнение от пряк свободен удар, пращайки топката неспасяемо в горния ляв ъгъл.